Lieke Martens aan de bal terwijl twee verdediger van Bayern München op afstand toekijken.
Volledig scherm
Lieke Martens aan de bal terwijl twee verdediger van Bayern München op afstand toekijken. © BSR Agency

Martens zet met Barça grote stap richting CL-finale, Van de Sanden kijkt toe bij zege Lyon

Lieke Martens heeft met haar ploeg FC Barcelona een belangrijke Europese overwinning geboekt. In de halve finale van de Champions League versloeg de Nederlandse sterspeelster met Barça het Bayern München van invalster Lineth Beerensteyn (0-1). In de andere halve finale zag Shanice van der Sanden vanaf de bank dat Olympique Lyon te sterk was voor Chelsea: 2-1.     

Martens startte, zoals altijd, in de basis bij de Catalanen. De andere Oranje-international bij Barça - Stefanie van der Gragt - bleef het hele duel op de bank. De wedstrijd werd na ruim een uur opengebroken door de Franse  Kheira Hamraoui. Zij zette Barça op voorsprong. Bayern ging na die treffer, met Beerensteyn als invalster, tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker. Bij de Duitsers bleef Jill Roord overigens 90 minuten op de bank. Op zondag 28 april staat de return op het programma in Spanje. 

Geen minuten voor Van de Sanden

Shanice van de Sanden (26) is niet in actie gekomen tijdens de halve finale van de Champions League. Vanaf de reservebank zag de rechtsbuiten dat haar ploeg Olympique Lyon een belangrijke stap zette richting de eindstrijd. Chelsea werd namelijk geklopt met 2-1. 

De Fransen kwamen na bijna een half uur wat gelukkig op voorsprong door een eigen doelpunt van Magdalena Ericsson. Kort voor rust verdubbelde Amandine Henry, spelmaker van de Franse nationale ploeg, de score. Direct na rust kreeg de rappe Francesca Kirby vanaf 11 meter de kans om Chelsea terug in de wedstrijd te brengen, maar ze faalde vanaf de stip. Erin Cuthbert zorgde 20 minuten voor tijd alsnog voor het belangrijke uitdoelpunt voor de ploeg uit Londen: 2-1. Ook deze return zal op zondag 28 april worden afgewerkt. 

Lyon viert de treffer met rechts de Noorse vedette Ada Hegerberg.
Volledig scherm
Lyon viert de treffer met rechts de Noorse vedette Ada Hegerberg. © AFP
Shanice van de Sanden.
Volledig scherm
Shanice van de Sanden. © BSR Agency