Volledig scherm
Nemanja Matic draagt als enige bij Manchester United geen klaproos op zijn shirt. © Getty Images

Matic draagt vanwege oorlog in Servië geen klaproos

Nemanja Matic kreeg afgelopen weekend kritiek omdat hij als enige speler op het veld geen klaproos droeg. Britten herdenken jaarlijks op 11 november alle oorlogslachtoffers met een klaproos. De Servische middenvelder van Manchester United gaf vandaag via Instagram uitleg waarom hij geen ‘poppy’ op zijn tricot had. 

,,Voor mij is het slechts een herinnering aan de bombardementen op Servië. Ik was als 12-jarige een angstige jongen die in Vrelo woonde, terwijl mijn land werd verwoest door de bombardementen. Ik wil de klaproos echter niet ondermijnen als een symbool van trots in Groot-Brittannië, maar we zijn een product van onze eigen opvoeding en dit is een persoonlijke keuze‘’, aldus Matic, die bij Chelsea de klaproos wel op zijn shirt had.

Matic  is niet de enige voetballer die de klaproos niet wil dragen. James McClean, een Ierse voetballer die uitkomt voor Stoke City, doet dat al vier jaar niet. Hij vindt de klaproos onrespectvol naar mensen die tijdens Bloody Sunday een familielid hebben verloren door toedoen van het Britse leger. 

Volledig scherm
© REUTERS