Messi klopt Van Dijk en wint voor de zesde keer Ballon d’Or

videoLionel Messi heeft voor de zesde keer de Ballon d’Or gewonnen. De Argentijn troefde daarmee Virgil van Dijk af en ontving vanavond de Gouden Bal tijdens het gala in het Théâtre du Châtelet in Parijs.

Messi werd afgelopen seizoen met Barcelona voor de tiende keer kampioen van Spanje en met negen goals in negen wedstrijden heeft de Argentijn ook dit seizoen weer een groot aandeel in de koppositie van Barça. In de Champions League werd de Argentijn afgelopen seizoen in de halve finale uitgeschakeld door het Liverpool van Virgil van Dijk, die genoegen moest nemen met een tweede plek in de verkiezing. Naast Messi en Van Dijk behoorden ook Cristiano Ronaldo en Sadio Mané tot de vier laatste namen. Ronaldo werd derde, Mané vierde. Messi bleef Van Dijk eerder dit jaar bij het FIFA-gala ook al voor. 

Nooit won een speler zes keer de Gouden Bal. Messi was samen met Ronaldo recordhouder met vijf zeges. Na dat tweetal volgen Michel Platini, Johan Cruijff en Marco van Basten met drie gouden ballen. Messi ontving de bal uit handen van Real Madrid-middenvelder Luka Modric, die vorig jaar werd verkozen tot de beste speler ter wereld. ,,Allereerst wil ik alle journalisten bedanken die op mij hebben gestemd”, zei Messi. ,,Natuurlijk ook veel dank aan mijn collega’s bij de club, want zij hebben ook bijgedragen aan deze prijs.”

Lionel Messi showt zijn collectie.
Volledig scherm
Lionel Messi showt zijn collectie. © REUTERS

Nederlanders

Van Dijk reageerde live vanuit de zaal op zijn tweede plek: ,,Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo hoog zou eindigen bij deze verkiezing. Ik was een laatbloeier en mijn carrière is wat vreemd verlopen, anders dan bij de winnaar. Ik ben trots en wil nog harder werken zodat ik er volgend jaar weer bij ben.”

Van Dijk was de enige Nederlander die bij de laatste tien namen zat. Eerder werd al bekend dat Frenkie de Jong elfde werd, Matthijs de Ligt vijftiende, Georginio Wijnaldum gedeeld 26ste en Donny van de Beek gedeeld 28ste. Ajacied Dusan Tadic behoorde ook tot de dertig genomineerden en werd samen met Pierre-Emerick Aubameyang gedeeld twintigste.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AP