Volledig scherm
© Getty Images

Ook Barcelona laat zich horen na celstraf separatisten

De Catalaanse voetbalbond heeft alle wedstrijden die voor maandag in de regio op het programma stonden afgelast, uit protest tegen de veroordeling van negen prominente separatisten. FC Barcelona liet ook van zich horen. ,,Gevangenschap is niet de oplossing”, schreef de kampioen van Spanje in een verklaring. ,,De oplossing voor het conflict in Catalonië moet louter uit politieke dialoog komen.”

Negen prominente figuren achter het illegale referendum twee jaar geleden over onafhankelijkheid voor de welvarende regio Catalonië werden maandag door het Spaanse hooggerechtshof veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Het leidde tot protesten in de regio. Zo werden wegen geblokkeerd door boze Catalanen.

,,Trots om onderdeel van deze club te zijn”, schreef Gerard Piqué, verdediger van Barcelona, op Twitter als reactie op de verklaring van zijn club. De geboren Catalaan sprak zich al regelmatig uit voor onafhankelijkheid van van de regio. Piqué (32) stopte vorig jaar als international van Spanje, mede omdat hij vaak werd uitgefloten door de ‘eigen’ fans vanwege zijn uitgesproken mening.

,,Meer dan ooit vraagt de club alle politieke leiders om ervoor te zorgen dat dit conflict via dialoog wordt opgelost”, schrijft Barcelona, de club van onder anderen Frenkie de Jong en Lionel Messi. ,,Dat betekent ook dat de veroordeelde burgers en politieke leiders moeten worden vrijgelaten. Barcelona steunt de families van degenen die van hun vrijheid zijn beroofd.” Espanyol en Girona stuurden een vergelijkbare verklaring naar buiten.

  1. De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’
    Video

    De Jong verwacht geweldige wedstrijd in Napels: ‘Nu gaat het er echt om’

    FC Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong kan morgenavond (21.00 uur) in de wedstrijd in de achtste finale van de Champions League tegen Napoli rekenen op een basisplaats. Hij kijkt uit naar het duel in Stadio San Paolo in Napels. ,,De spanning is bij deze wedstrijden een stuk groter dan in de groepsfase. Nu gaat het er echt om. Ik verwacht twee geweldige wedstrijden”, aldus De Jong op de website van de UEFA.