Rusland volgt België naar EK, Higler helpt Hongaren een handje

Video'sIn groep I van de EK-kwalificatie zijn de knikkers al verdeeld. België, dat eerder vandaag Kazachstan versloeg (0-2), plaatste zich donderdag al voor de eindronde; achtervolger Rusland klaarde de klus vandaag door de enige overgebleven concurrent, Cyprus, met 0-5 op te rollen.

Artem Dzjoeba omhelst zijn ploeggenoten na de 0-3.
Volledig scherm
Artem Dzjoeba omhelst zijn ploeggenoten na de 0-3. © REUTERS

Voor Rusland kwamen Denis Cherisjev (2), Magomed Ozdoev, Artem Dzjoeba en Aleksandr Golovin tot scoren. Konstantinos Laifis hielp de Cypriotische kansen al vroeg om zeep door na een kwart wedstrijd een rode kaart te pakken voor een schandalige tackle.

Bekijk hieronder de smerige overtreding waarvoor Konstantinos Laifis bestraft werd met rood:

De Russen verzekerden zich daardoor van de tweede plaats in groep I, achter het oppermachtige België. In poule J heeft Italië al een EK-ticket bemachtigd.

België heeft de acht gespeelde groepsduels allemaal in winst omgezet. De nummer 3 van het laatste WK begon de EK-kwalificatiereeks met winst op Rusland, dat daarna ook louter overwinningen boekte.

Rusland viert plaatsing met de meegereisde fans.
Volledig scherm
Rusland viert plaatsing met de meegereisde fans. © REUTERS

Hongarije houdt EK-kansen in leven

Hongarije doet in groep E van de EK-kwalificatie nog mee om een ticket voor het eindtoernooi. De ploeg van bondscoach Marco Rossi boekte voor eigen publiek tegen Azerbeidzjan een fortuinlijke zege: 1-0. In Boedapest trof Mihály Korhut in de tiende minuut doel met een fraaie uithaal.

Bekijk hieronder de samenvatting van Hongarije-Azerbeidzjan:

Oud-PSV’er Balasz Dszudszak is aanvoerder van Hongarije.
Volledig scherm
Oud-PSV’er Balasz Dszudszak is aanvoerder van Hongarije. © REUTERS

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Het Nederlandse arbitrageteam keurde in de extra tijd de gelijkmaker van Azerbeidzjan ten onrechte af. Higler annuleerde de treffer kennelijk wegens hands bij Bahlul Mustafazade, maar de verdediger van de bezoekers tikte de bal met zijn onderbuik over de lijn, zo bleek uit de tv-beelden.

Hongarije verloor afgelopen donderdag met 3-0 bij koploper Kroatië. Met twaalf punten uit zeven wedstrijden hebben de Hongaren nog kans op een EK-ticket. Azerbeidzjan heeft nog maar één punt.

Nummer vier Wales (zeven punten uit vijf duels) speelt zondagavond voor eigen publiek tegen Kroatië (dertien uit zes).

Azerbeidzjan protesteert na de foute beslissing van Higler. De Nederlandse scheidrechter trekt geel.
Volledig scherm
Azerbeidzjan protesteert na de foute beslissing van Higler. De Nederlandse scheidrechter trekt geel. © REUTERS