Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen en Lieke Martens krijgen een nieuwe cao.
Volledig scherm
Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen en Lieke Martens krijgen een nieuwe cao. © BSR Agency

Staking helpt voetbalsters in Spanje aan cao

De voetbalsters in Spanje krijgen eindelijk hun zin. Na maandenlange onderhandelingen heeft de spelersvakbond AFE een akkoord bereikt met de clubs over een collectieve arbeidsovereenkomst. De AFE spreekt van een ‘historisch feit in de Spaanse sportwereld’

Omdat de onderhandelingen lange tijd moeizaam verliepen, besloten de voetbalsters uit de hoogste afdeling eind oktober zelfs over te gaan tot een staking. Ze weigerden een tijdje om te voetballen voor hun clubs. In Spanje spelen onder anderen de Nederlandse internationals Sari van Veenendaal (Atlético Madrid), Merel van Dongen (Real Betis), Stefanie van der Gragt en Lieke Martens (FC Barcelona).

De voetbalsters eisten onder meer vaste contracten en een minimum brutosalaris van 16.000 euro per jaar. Volgens de AFE heeft de staking voor een keerpunt in de onderhandelingen gezorgd. ,,De gesprekken zaten op slot, maar werden daardoor ontgrendeld", aldus de vakbond, die woensdagavond onthult hoe de cao er precies uit komt te zien.

In de Nederlandse competitie hebben Ajax en PSV een cao op maat gemaakt voor hun voetbalsters.

  1. ‘Premier League werkt aan isolatie-competitie: slechts een paar stadions en teams in hotels’

    ‘Premier League werkt aan isolatie-competitie: slechts een paar stadions en teams in hotels’

    De organisatie van de Premier League werkt aan een bijzonder plan om het voetbalseizoen ondanks de coronacrisis toch te kunnen uitspelen. Volgens de Britse krant The Independent ligt het idee op tafel om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van Engeland. De teams zouden dan allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld.