Stanley Menzo: Het is dubbel om nu naar China terug te gaan

VIDEOTerwijl in Nederland met de dag meer maatregelen komen om het coronavirus te beteugelen, reist Stanley Menzo morgen terug naar de bron van de ellende: China. ,,Daar is het nu veiliger.”

Quote

Het gaat ook wel weer kriebelen, hoor. Al een hele tijd eigenlijk

Stanley Menzo

De koffers stonden al voor een groot deel gepakt, want al twee keer is de terugkeer van Stanley Menzo naar China geannuleerd. De oud-keeper van Ajax en het Nederlands elftal is trainer van het belofteteam van Beijing Guoan en hoopt die functie snel weer op te pakken. Al houdt hij nog een kleine slag om de arm of hij morgen wel echt de wereld overvliegt.

,,Het is ook een beetje dubbel”, zegt Menzo (56). ,,Hier komt het leven stil te liggen, terwijl het daar weer op gang komt. Ik moet hier wat achterlaten. In deze omstandigheden wil je eigenlijk bij je familie blijven, maar ik moet weer aan het werk.”

Dus zwaait Menzo morgen zijn geliefden uit als hij de deur achter zich trekt voor een toch wel ongewis avontuur. Het is ook een hele onderneming: via Japan hoopt hij uiteindelijk donderdagavond Peking te bereiken.

Hotelkamer

Hoewel de oud-doelman al een jaar bij de Chinese topclub werkt, is deze situatie nieuw. Vanwege het coronavirus gaat hij bij aankomst eerst twee weken in quarantaine. ,,Het is om zeker te weten dat je het niet hebt. Dat is een goede maatregel, denk ik. Wat het precies inhoudt, gaan we zien. Volgens mij zit ik straks alleen op mijn hotelkamer.”

Het is een offer om straks weer aan de slag te kunnen. Het ziet ernaar uit dat het voetbal in China weer zal beginnen. ,,Het gaat ook wel weer kriebelen, hoor. Al een hele tijd eigenlijk”, zegt Menzo, die merkt dat China twee tot drie maanden voorloopt. ,,Ik heb al die tijd thuis gezeten en kon niet veel doen. Dat gaat vervelen. Het komt nu allemaal weer op gang. Het is nog pril, maar ik hoop dat het hier straks ook zo eruit gaat zien.”

In afzondering

Het trainingskamp van de jeugd van Guoan staat gepland voor 8 april. Het begin moet Menzo missen, hij zit dan nog in afzondering. ,,China is heel voorzichtig met buitenlanders die eventueel het virus mee kunnen brengen. Thuisquarantaine mag niet meer, vandaar in het hotel. Als wij de straat weer op mogen, ga ik naar het trainingskamp.”

Wat hij vervolgens aantreft, is ook voor hem nog een vraag. Hoe zal het contact met zijn spelers weer zijn? ,,Het is afwachten hoe mensen met elkaar omgaan. Hoe vrij zijn ze, mogen we elkaar aanraken. Dat is wel even vreemd. Een hand geven was normaal. Kan dat nog? Mag dat al? We gaan het zien. Wel denk ik dat het in China nu veiliger is dan in Nederland. We moeten hoe dan ook het dagelijks leven weer oppakken en voor mij is dat nu daar.”

Stanley Menzo
Volledig scherm
Stanley Menzo © ANP