Volledig scherm
Robin van Persie en David Moyes tonen de gewonnen Community Shield. © Action Images

Van Persie: Solskjaer perfect voor United, Arsenal wint de Europa League

Robin van Persie vindt dat Ole Gunnar Solskjaer de juiste man is om Manchester United weer terug naar de top in de Premier League te brengen. ,,Hij verdient een eerlijke kans. Solskjaer ís Manchester United", zegt de all-time topscorer van Oranje in een interview met de BBC.

Quote

Vroeger was het normaal om een manager de tijd te geven. Nu moeten trainers weg als ze zes wedstrij­den verliezen. Is dat de oplossing?

Solskjaer nam in december op interim-basis het stokje van de ontslagen José Mourinho over bij Manchester United. Het leek een schot in de roos. Onder leiding van de Noor won Manchester United de eerste acht wedstrijden en Paris Saint-Germain werd daarna zelfs uit de Champions League geknikkerd middels een waanzinnige 1-3 zege in Parijs. ,,Iedereen was toen heel positief, ze wonnen veel en zorgden voor een wonder tegen PSG. Iedereen vond dat Solskjaer permanent de manager moest worden bij United. Toen hij dat eenmaal was, verdween het geluk gewoon even", stelt Van Persie.

Want sinds de Noor op 28 maart definitief werd aangesteld als manager ging het een stuk minder met The Red Devils. Van de tien wedstrijden daarna werden er maar twee gewonnen. United werd door Barcelona uitgeschakeld in de Champions League en eindigde in de Premier League zesde. Dieptepunt was het laatste tweetal wedstrijden tegen degradanten Huddersfield Town (1-1) en Cardiff City (0-2 verlies op Old Trafford). 

Volledig scherm
Robin van Persie wint met Manchester United de Premier League. © Action Images

Van Persie weigert echter conclusies te verbinden aan die laatste wedstrijden. ,,Ik denk dat het een perfecte match is. Hij heeft hier meer dan tien jaar gespeeld. Solskjaer ís Manchester United en Manchester United is Solskjaer. Ze hebben gewoon een mindere fase gehad. Vroeger was het normaal om een manager de tijd te geven. Nu moeten trainers weg als ze zes wedstrijden verliezen. Is dat de oplossing? Geef iemand de tijd, zeker als hij een kind van de club is. Hij heeft een driejarig contract dus er moet naar het bredere plaatje gekeken worden. De manier waarop hij de club presenteert, is de goede manier. Hij is positief en wil grote doelen behalen met de club. Dat is de enige manier om vooruit te komen.”

Van Persie ging in 2012 van Arsenal naar Manchester United en werd in zijn eerste seizoen meteen kampioen en topscorer van de Premier League. De all-time topscorer van Oranje stelt ouderwets te zijn als het gaat om het ontslag van managers. Met Arsene Wenger en Sir Alex Ferguson had hij bij Arsenal en United immers twee managers onder zijn hoede die respectievelijk 22 en 27 jaar aan het roer stonden ,,Wat richten grote veranderingen uit? Moeten ze dan weer op zoek naar een nieuwe manager? Dan start die ook goed en belanden ze daarna weer in hetzelfde schuitje. Hetzelfde met spelers: speelt iemand een paar slechte wedstrijden moet die meteen verkocht worden. Als iemand een paar dagen niet scoort, kan hij er niets meer van. Vroeger kon je nog fouten maken en daarvan leren. Nu is er veel minder tijd voor spelers en managers.”

Europa League-finale

Van Persie werd vanzelfsprekend ook gevraagd naar zijn verwachtingen van de Europa League-finale. Daarin speelt Arsenal, de ploeg waar Van Persie tussen 2004 en 2012 speelde, tegen Chelsea. ,,Ik denk dat Arsenal in het voordeel is. Arsenal is net iets beter, maar Chelsea heeft met Eden Hazard een heel bijzondere speler in huis die in staat is vanuit het niets iets te laten zien.”

Of Van Persie Arsenal in de nabije toekomst weer eens de titel ziet winnen, voor het eerst sinds 2004? ,,Natuurlijk, ze kunnen het. Nu is Manchester City geweldig, maar als Pep Guardiola in de toekomst vertrekt, zal dat misschien iets met die ploeg doen. Het gaat altijd in fases. Misschien neemt Liverpool het stokje dan van Manchester City over, maar ik gun Arsenal het beste.”

Volledig scherm
Robin van Persie en Thierry Henry. © getty