Mario Balotelli (m) is de racistische spreekkoren zat en wil het veld aflopen.
Volledig scherm
Mario Balotelli (m) is de racistische spreekkoren zat en wil het veld aflopen. © Getty Images

Verona ontkent racisme richting Balotelli, maar kleine straf volgt voor fans

VideoDe gemeenteraad van Verona wil Mario Balotelli aanklagen wegens laster. De spits van Brescia werd zondag racistisch bejegend door een gedeelte van de fans van Hellas Verona, dat met 2-1 won van Brescia. Dat racisme, dat op meerdere video's duidelijk te horen is, wordt nu door het stadsbestuur in alle toonaarden ontkend.

Balotelli trapte zondag woedend een bal in het publiek en wilde van het veld stappen omdat de fans van Verona apengeluiden maakten. Nadat het duel zo'n vijf minuten stil was gelegd, kon de spits worden overgehaald om toch nog door te voetballen. Met een fraaie goal haalde Balotelli in de slotfase nog wel zijn gram, al kon hij de 2-1 nederlaag niet voorkomen.

De actie van de wel vaker racistisch bejegende Balotelli kon op steun rekenen van onder anderen Napoli-trainer Carlo Ancelotti en AS Roma. Maar Verona’s burgemeester Federico Sboarina, die in het stadion zat, ontkende dat de fans van de thuisclub zich hadden misdragen.

Vier raadsleden hebben nu een motie ingediend waarin ze eisen dat er juridische stappen tegen Balotelli worden ondernomen. ,,Het is niet eerlijk dat Verona zo wordt bejegend als er, zoals in dit geval, niets is gebeurd.’’

De enige straf die Hellas Verona krijgt is dat het een gedeelte van het stadion deels gesloten blijft bij de volgende thuiswedstrijd, op zondag 24 november tegen Fiorentina. Hoewel trainer Ivan Juric en de voorzitter van Hellas Verona na afloop beweerden dat van racisme geen sprake was, legde de Italiaanse bond FIGC hun club toch een straf op. ,,Niet alleen de speler heeft het gehoord, maar ook de afgevaardigde van de bond die in het stadion zat”, aldus de FIGC. Het vak dat dicht moet blijven, biedt plaats aan zo’n 3500 fans. 

Bekijk hier het incident met Balotelli:

Stadionverbod

Verona heeft wel een van leiders van de harde kern een stadionverbod van tien jaar opgelegd. Dat gebeurde niet omdat Luca Castellini zich in het stadion aantoonbaar had misdragen, maar omdat hij een dag later in een radio-interview de racistische beledigingen had goedgepraat.

Volgens Castellini kan Balotelli geen ‘echte Italiaan’ worden genoemd. Op de vraag of hij een racist is zei de Verona-aanhanger dat zijn ploeg ook ‘een neger’ in dienst heeft en dat die na zijn doelpunt zondag normaal was toegejuicht. Hij doelde op de in Italië geboren Colombiaan Eddi Salcedo. Hellas liet weten dat de uitspraken indruisen tegen de normen en waarden van de club.