José Maria Marin.
Volledig scherm
José Maria Marin. © AFP

Veroordeelde oud-voetbalbaas Brazilië komt eerder vrij

De gevangenisstraf die de oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond José Maria Marin (87) uitzat in de VS, is ingekort. Dat heeft een Amerikaanse rechter maandag (lokale tijd) bepaald. Marin zou tot december zijn celstraf uitzitten in een gevangenis in de staat Pennsylvania. Wanneer de Braziliaan nu vrijkomt, is nog niet duidelijk.

Marin was een van de zeven voetbalbestuurders die eind mei 2015 in een hotel in Zürich werden opgepakt, vlak voor een verkiezingscongres van de FIFA. In augustus 2018 kreeg hij vier jaar celstraf opgelegd voor het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van tv- en marketingrechten. Het ging om miljoenen dollars. Wereldvoetbalbond FIFA legde Marin een levenslange schorsing op én een boete van 1 miljoen Zwitserse franken (ongeveer 880.000 euro).

Volgens de rechter is de straf onder meer ingekort omdat Marin gezondheidsproblemen heeft. Daardoor loopt hij volgens de rechtbank verhoogd risico ernstig ziek te raken als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.
In de VS meldden meerdere gevangenissen dat het virus zich snel verspreidt onder gevangenen. Duizenden geïnterneerden krijgen daarom clementie.

  1. LIVE | Angeliño helpt Leipzig met fraaie assist naast Köln

    LIVE | Angeliño helpt Leipzig met fraaie assist naast Köln

    RB Leipzig hoopt vanavond in de 29ste speelronde van de Bundesliga de derde plek weer in te nemen. Een gelijkspel op bezoek bij nummer 11 FC Köln is genoeg om op doelsaldo weer over Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen te wippen, maar ‘Die Roten Bullen’ willen meer, want bij een zege is de achterstand op nummer 2 Borussia Dortmund nog maar twee punten. De aftrap is om 20.30 uur, mis hier niets! Tussenstand: FC Köln - RB Leipzig 1-1
  2. Herstart Serie A op 20 juni, daarna bijna elke dag een wedstrijd

    Herstart Serie A op 20 juni, daarna bijna elke dag een wedstrijd

    De Italiaanse Serie A gaat zaterdag 20 juni weer verder met Torino - Parma. Dat heeft de organisatie officieel bekend gemaakt. Het nieuwe speelschema voor vier inhaalwedstrijden van de 25ste speelronde en twaalf complete competitieronden begint eindigt op 2 augustus. Gedurende die periode zal er bijna op elke dag worden gevoetbald in de Serie A, die door de uitbraak van het coronavirus sinds 9 maart stilviel. Alleen van de laatste drie speelrondes moeten de speeldata nog bekend worden.