Volledig scherm
© BELGA

Vlap: van onbetwiste basisspeler naar bankzitter bij Anderlecht

Waar is Vlappie? Recordaanwinst Michel Vlap (22) mocht vrijdag tegen Eupen zelfs niet invallen. Zijn plek op de bank roept ook bij Anderlecht vragen op.

Van onbetwiste basisspeler naar net niet overbodig. Het is een ommezwaai die ook bij Anderlecht de wenkbrauwen doet fronsen. Vooral omdat er geen incidenten zijn geweest met Vlap. Het kan betekenen dat de nieuwe trainer Frank Vercauteren hem simpelweg niet goed genoeg vindt om wekelijks te spelen. Mocht dat kloppen, dan is dat een kleine ramp - Vlap kostte 6,9 miljoen euro.

Zou er een vloek rusten op de recordaanwinsten van Anderlecht? De laatste jaren waren ze in elk geval geen succes: Sanneh (8 miljoen), Kums (6 miljoen) en de Roemeen Stanciu (10 miljoen) konden zich niet onderscheiden in het Astridpark.

Quote

Michel is strijdvaar­dig. Hij zal het hoofd niet laten hangen na slechts één tegenslag

Jan Olde Riekerink

Jan Olde Riekerink, die Vlap bij Heerenveen onder zijn hoede had, maakt zich evenwel geen zorgen. ,,Michel heeft alle kwaliteiten om Anderlecht te helpen. Hij is erg doelgericht, bespeelt de ruimtes perfect en is een eeuwige winnaar. En strijdvaardig bovendien. Michel zal het hoofd niet laten hangen na slechts één tegenslag.”

Vlap liet eerder zien goed met tegenslagen om te kunnen gaan. Zijn carrièrepad kent behoorlijk wat dalen. Bij de jeugd heeft hij drie jaar lang geen vooruitgang geboekt door een groeispurt. ,,Ik ging een halve meter de lucht in”, zei Vlap daar eerder over. ,,Overal kreeg ik last. Trainingen gingen slecht. Vaak kwam ik huilend thuis. Ik overwoog zelfs te stoppen.”

Publiekslieveling

Vlap beet evenwel door, schopte het tot publiekslieveling bij Heerenveen - al viel-ie de eerste jaren ook in Friesland soms naast de ploeg - en versierde zo zijn droomtransfer naar Anderlecht. Toen Vincent Kompany hem afgelopen zomer hoogstpersoonlijk belde, was spelmaker vereerd.

Vandaar dat Vlap het nu niet zomaar wil opgeven. In zijn omgeving klinkt het dat hij logischerwijze baalt van zijn status, maar dat hij wel wil knokken om het bij Anderlecht te maken. Aan een vertrek - al dan niet via een uitleenbeurt - denkt Vlap voorlopig niet.

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© AFP