Borussia Dortmund-spelers Mats Hummels en Jadon Sancho tijdens een vanwege de hitte ingelaste drinkpauze in de wedstrijd bij 1. FC Union Berlin op 31 augustus.
Volledig scherm
Borussia Dortmund-spelers Mats Hummels en Jadon Sancho tijdens een vanwege de hitte ingelaste drinkpauze in de wedstrijd bij 1. FC Union Berlin op 31 augustus. © AFP

Voetbalvakbond wil uitstel van wedstrijden bij extreme hitte

De internationale vakbond van voetballers (FIFPro) wil dat bij extreme hitte wedstrijden worden uitgesteld dan wel afgelast. De organisatie roept de FIFA op tot het instellen van een maximum temperatuur. Mocht die worden overschreden dan kan er niet worden gespeeld.

De FIFPro zegt dat bijvoorbeeld in de afgelopen zomer spelers in de Afrika Cup en de Spaanse La Liga onwel zijn geworden vanwege de hitte. Het maakt zich nu al zorgen over 2026, als op het WK onder meer in steden als Atlanta en Dallas wordt gevoetbald. Daar kan het in de zomer bijzonder warm zijn.

,,Er moet een limiet komen” aldus de FIFPro. ,,Zit de temperatuur daar boven, dan mag er niet meer worden gespeeld. Het maakt niet uit of het een wedstrijd op het WK betreft, of in een reguliere competitie.”

Vanwege de hitte is het WK van 2022, dat in Qatar wordt gehouden, al verschoven van de zomer naar de maanden november en december.