Volledig scherm
Giovanni Malago © BSR Agency

Voorzitter Italiaans olympisch comité: ‘Een schwalbe is erger dan racisme’

De bizarre uitspraken uit Italië over het racisme in het Italiaanse voetballen blijven zich opvolgen. Nu heeft Giovanni Malago, de voorzitter van het Italiaanse olympisch comité (CONI), op bijzondere wijze van zich laten horen.

,,De fans die zwarte spelers uitjouwen zitten fout”, vertelt Malago aan Radio24. ,,Maar het is nog fouter als iemand drie miljoen euro per jaar verdient en dan een fopduik maakt. En dan ook nog eens blij is om een penalty te nemen.”

De Italiaanse Serie A ligt zwaar onder voor na een hele reeks van racistische incidenten. Zo waren er apengeluiden te horen toen Romelu Lukaku een penalty nam tijdens het duel tussen Inter en Cagliari en werd Franck Kessi ook beledigd tijdens de wedstrijd van AC Milan tegen Hellas Verona.

Op een Italiaanse tv-zender deed een analyticus er nog een schepje bovenop door te stellen dat Lukaku een fantastische voetballer is, die alleen afgestopt kan worden door hem twaalf bananen te geven.

FIFA

Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA eist concrete maatregelen van de Italiaanse voetbalbond tegen racistisch gedrag in stadions. ,,We kunnen racisme niet accepteren, niet in de maatschappij en niet in het voetbal. In Italië is de situatie niet verbeterd en dat is een ernstige zaak”, zei Infantino in een tv-programma van de Italiaanse omroep Rai.

,,De mensen die zich schuldig maken aan racisme, dienen geïdentificeerd te worden en geen toegang meer te krijgen tot een stadion”, benadrukte Infantino. ,,Je mag niet bang zijn om racisten te veroordelen. We moeten ze juist bestrijden totdat ze stoppen.”