Volledig scherm
De basiself van Liverpool voor de Champions League-wedstrijd tegen Racing Genk twee weken geleden. © BSR Agency

Waanzin: Liverpool moet team opsplitsen voor twee duels in 24 uur

VideoLiverpool speelt in december twee wedstrijden in 24 uur tijd. Op 17 december (20.45 uur) spelen The Reds voor het toernooi om de Carabao Cup (League Cup) de kwartfinale bij Aston Villa terwijl de volgende dag, op 18 december (20.30 uur), de halve finale van het WK voor clubs op het programma staat in Qatar. 

De Engelse organisatie (English Football League) en Liverpool zijn met elkaar in discussie gegaan over een nieuwe datum voor het duel met Aston Villa in de kwartfinale van het Carabao Cup-toernooi. Dat duel stond al op 17 december gepland, maar omdat Liverpool door de winst van de Champions League uit dient te komen op het WK voor clubs in de Qatarese hoofdstad Doha wilde de club een andere datum voor de wedstrijd tegen Aston Villa. 

Zowel de voetbalbond als Liverpool laat weten dat alle mogelijke scenario's bekeken zijn, maar dat een andere datum onmogelijk bleek door het overvolle speelschema van de Premier League in de laatste maand van het jaar. Dave Cookson laat namens de EFL weten: ,,We zijn ons bewust van de uitdagingen waar clubs voor staan door deelname aan veel verschillende competities, zowel in Engeland als daarbuiten. We willen dan ook altijd kijken naar de best mogelijke oplossingen, maar we moeten ook zorgen voor de integriteit van het toernooi en de beslissingen die we maken moeten zoveel als mogelijk in het belang van het Carabao Cup-toernooi zijn.”

Hij vervolgt: ,,We zien al langere tijd dat dit toernooi de clubs met meer mogelijkheden de kans biedt om te roteren binnen de selectie en daarom hebben we in overleg met Liverpool dit besluit genomen. Liverpool heeft ons verzekerd dat er ondanks deze uitzonderlijke omstandigheden een waardig elftal op het veld zal verschijnen, waarmee de integriteit van het toernooi behouden blijft. Tot slot willen we de club uiteraard óók succes wensen in Qatar, waar de club het Engelse voetbal zal vertegenwoordigen.”

Liverpool

Ook Liverpool heeft in een statement bekendgemaakt dat er alles aan is gedaan om tot een goede oplossing te komen. ,,We willen de EFL bedanken voor de moeite die is genomen om tot een alternatieve datum te komen. Door het drukke speelschema is er echter geen enkel alternatief te vinden zonder de competitie te ‘vervalsen’. Als resultaat hiervan zullen we twee verschillende teams gebruiken. Het ene team reist af naar Qatar, het andere team zal spelen in het toernooi om de Carabao Cup.”

Coach Jürgen Klopp dreigde eerder al om niet langer deel te nemen aan de Carabao Cup als er geen alternatief gevonden zou worden: ,,De FIFA heeft bepaald dat we in december naar Qatar moeten voor het WK, dus doen we dat. De Premier League verplicht ons uit te komen in de Premier League en daar is geen twijfel over. Maar de League Cup...als er geen geschikte andere datum wordt gevonden, dan spelen we niet en moet een andere club onze plaats maar innemen”, aldus de Duitse coach.

Bekijk hier de samenvatting van Aston Villa - Liverpool (1-2) van afgelopen zaterdag