Volledig scherm
© AFP

Wie is Kepa, de duurste keeper aller tijden?

80 miljoen euro betalen voor een keeper die zich in de Europese top nog niet heeft bewezen. Het lijkt gek dat Chelsea zo veel heeft betaald voor Kepa Arrizabalaga, maar de 23-jarige Bask past goed in de aanvallende filosofie van de nieuwe coach Maurizio Sarri.

Volledig scherm
© AFP

Sarri zal het vertrek van Thibaut Courtois naar Real Madrid niet zo heel erg vinden. Kepa is een meer meevoetballende keeper. De Bask verstuurde afgelopen seizoen liefst 368 succesvolle lange passes. Van de 223 korte passes kwamen er liefst 221 aan. Geen enkele andere keeper in de Primera División kwam in de buurt van die cijfers.

Kepa staat ook bekend om zijn geweldige reflexen. Zeker als de tegenstander door de defensie is. Met het aanvallende spel dat Sarri voor staat, is het handig als een doelman ook in een één-tegen-één-situatie redding kan brengen. Hij maakte vorig seizoen liefst 64 reddingen binnen de zestien. Bovendien stopte hij twee van de drie strafschoppen die hij vorig seizoen tegen kreeg.

Real

Mede daarom wilde Real Madrid Kepa afgelopen januari van Athletic Bilbao overnemen. Hij koos afgelopen winter om zijn contract voor 7,5 jaar te verlengen, met een afkoopsom van 80 miljoen euro. De nieuwe Real-trainer Julen Lopetegui nam hem mee naar het WK in Rusland. Daar kwam de Bask niet aan spelen toe. Hij had David de Gea voor zich. Toenmalig interim-bondscoach Fernando Hierro zou hebben overwogen om De Gea tijdens het toernooi te vervangen door Kepa.

Barcelona-coach Ernesto Valverde, die Kepa meemaakte bij Bilbao, zei eerder dat de sluitpost goede reflexen heeft, maar nog wat dingen moet verbeteren. Zo ging Kepa afgelopen seizoen twee keer in de fout. Bilbao eindigde afgelopen voetbaljaar op de 16de plaats, bij titelpretendent Chelsea kan hij zich die fouten niet permitteren.

Aan de andere kant ontwikkelt Kepa zich razendsnel. Hij maakte nog maar twee jaar geleden zijn debuut in de Primera División. Op 22 maart mocht hij voor het eerst keepen bij de nationale ploeg van Spanje. En met slechts 59 La Liga-duels in de benen mag Kepa Arrizabalaga Revuelta in de sterkste competitie van de wereld spelen. 

Volledig scherm
© EPA