WK van 2026 in VS, Canada en Mexico

VideoHet WK voetbal van 2026 vindt plaats in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Dat heeft de FIFA zojuist bekend gemaakt. Aan het WK doen over acht jaar 48 landen mee. Het gecombineerde Amerikaanse 'bid' heeft de voorkeur gekregen boven Marokko.

Voor het eerst mochten de landen die zijn aangesloten bij de FIFA stemmen. Voorheen werden de WK's altijd via een geheime stemming toegewezen door het bestuur van de mondiale voetbalfederatie.

Morgen begint het WK in Rusland. De volgende mondiale eindronde is in 2022 in Qatar. In 2026 mogen liefst 48 landen meedoen aan het WK, zestien meer dan nu. Van de 202 stemmen van de aangesloten FIFA-bonden gingen er 134 naar Mexico, Verenigde Staten en Canada. Marokko kreeg 65 stemmen. Vier landen onthielden zich van stemming.

Derde keer Mexico

Volledig scherm
© ANP

Het WK gaat daardoor voor de derde keer naar Mexico. In 1970 en 1986 werd het toernooi daar ook al gehouden, met respectievelijk Brazilië en Argentinië als winnaars. De Amerikanen zijn voor de tweede keer aan de beurt. In 1994 pakte Brazilië in de Verenigde Staten de wereldtitel. Canada organiseerde het WK niet eerder. 

Marokko stelde zich al vier keer eerder kandidaat voor de organisatie van het toernooi, maar de WK's van 1994, 1998, 2006 en 2010 gingen allemaal naar andere kandidaten. De Marokkanen moesten het woensdag in Moskou ook weer afleggen tegen 'United 2026'.

De drie Amerikaanse landen scoorden in het inspectierapport van de FIFA aanzienlijk beter dan Marokko. De Verenigde Staten, Canada en Mexico beschikken over meer dan genoeg stadions om de tachtig wedstrijden van het WK 2026 in te spelen. Marokko heeft op dit moment geen enkel stadion dat voldoet aan de eisen.

De drie landen denken een omzet te genereren van 14,3 miljard dollar, omgerekend 12,3 miljard euro. Daar stak de 6,2 miljard euro van Marokko schril bij af. De voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond spiegelde de FIFA-leden een winst voor van 11 miljard dollar, zo'n 9,4 miljard euro.

'Gemiste kans'
De KNVB vindt het jammer dat het WK van 2026 niet in Marokko, maar in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt gehouden. ,,Qua resultaat is het echt een gemiste kans'', zei secretaris-generaal Gijs de Jong. ,,We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook de toernooien moeten ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio's.''

De KNVB liet een dag voor de verkiezing al weten op Marokko te gaan stemmen. ,,We zijn duidelijk geweest voor iedereen'', zei Van Praag. ,,De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar 'bid' had uitgebracht. Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities.''

Volledig scherm
Vreugde bij Mexico, Canada en de VS na de uitslag. © REUTERS

De 203 stemgerechtigde bonden kozen daarna met overtuigende meerderheid voor een mega-WK in drie landen: 134 stemden voor 'United 2026', 65 voor Marokko, één bond wees beide kandidaten af. Van drie bonden kwam geen stem binnen.

Mexico huisvestte het mondiale toernooi al twee keer eerder, in 1970 en 1986. De Verenigde Staten mochten het WK in 1994 organiseren, Canada nog nooit. Drie jaar geleden werd wel het WK voor vrouwen in Canada gehouden. Marokko greep voor de vijfde keer naast de WK-organisatie. Het Noord-Afrikaanse land probeerde eerder al tevergeefs de WK's van 1994, 1998, 2006 en 2010 binnen te halen.

Volledig scherm
FIFA-president Gianni Infantino spreekt de drie landen toe. © AFP