Volledig scherm
Rodrigo Moreno scoort tegen Real Valladolid © AFP

‘Zeven spelers omgekocht bij duel tussen Valencia en Valladolid’

Zeven spelers van de Real Valladolid zouden zijn omgekocht om expres het duel met Valencia te verliezen op de laatste speeldag van de Primera Division. Dat beweert de Spaanse krant Mundo Deportivo op basis van bronnen bij de politie.

,,Er zijn zeven spelers gekocht”, zou voormalig profvoetballer Carlos Aranda, één van de verdachte, hebben gezegd in een gesprek dat is afgeluisterd door de politie. Op basis van afgeluisterde gesprekken en de contacten tussen profvoetballers, denken de onderzoekers dat het duel verkocht is. Door de overwinning stelde Valencia plaatsing voor de Champions League veilig.

Aranda en voormalig Real Madrid-speler Raul Bravo zouden geld hebben ingezet op het afgesproken resultaat (0-2). Borja Fernandez, aanvoerder van Valladolid, zou de contactpersoon zijn geweest bij zijn ploeg. Volgens de onderzoekers hebben Aranda en Bravo de miljoenen die ze hebben verdiend, gedeeld met de spelers die betrokken waren bij de verloren wedstrijd.

Volledig scherm
Borja Fernandez wordt gehuldigd na het duel met Valencia. Hij speelde zijn laatste wedstrijd als profvoetballer © EPA

Twee dagen voor het duel zou Bravo afgesproken hebben met Borja Fernandez in de kroeg Bar Corinto, waarvan laatstgenoemd de eigenaar is. Ook zou Bravo op de kantoren van Valladolid zijn geweest om de afspraken te maken. Borja Fernandez zou op zijn beurt diverse spelers bij hem thuis hebben uitgenodigd om de uitslag te bespreken. Naar verluidt kreeg hij hiervoor minstens 50.000 euro. In een van de telefoongesprekken die onderschept werd, heeft Borja gezegd: ‘Valencia moet de eerste en de tweede helft winnen’, hetgeen ook gebeurde.

Volgens de onderzoekers wijst vooralsnog niets er op dat Valencia betrokken is bij de matchfixing.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd: