Volledig scherm
Pia Sundhage. © REUTERS

Zweedse Sundhage aangesteld als bondscoach Braziliaanse vrouwenploeg

Pia Sundhage moet de Braziliaanse voetbalsters aan nieuwe successen gaan helpen. De 59-jarige Zweedse werd donderdag aangesteld als bondscoach van de Seleção. Sundhage leidde eerder de Amerikaanse voetbalsters naar olympisch goud in 2008 en 2012, op het WK van 2011 moest ze met Team USA in de finale buigen voor Japan.

Sundhage heeft als speelster en trainster een grote staat van dienst in het vrouwenvoetbal. Ze won met haar land in 1984 het eerste EK en brons op het WK van 1991. Tussen 2007 en 2012 was de Zweedse bondscoach van de Verenigde Staten, daarna nam ze de nationale vrouwenploeg van haar eigen land onder haar hoede. Na de nederlaag tegen Oranje in de kwartfinales van EK 2017 stopte Sundhage als bondscoach, om daarna bij de Zweedse bond verder te gaan bij nationale jeugdteams.

Ze volgt nu bij Brazilië de weggestuurde Vadão op. Hij moest vertrekken na de uitschakeling in de achtste finales van het WK tegen gastland Frankrijk (1-2 na verlenging). Sundhage heeft de opdracht gekregen om de nationale ploeg te verjongen en voor te bereiden op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.