Prins Aaike den Twidde en gevolg
Volledig scherm
Prins Aaike den Twidde en gevolg © Patrick Wiercx

Carnavalsprinsen zijn bewegelijke types

VideoLIESHOUT - De kans dat je zondagmorgen prinsenveren moest ontwijken in het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout was levensgroot. Hier verzamelden 75 prinsen uit de regio zich, meestal met hun prinsessen, jeugdprinsen, leden van de raad van elf. Velen liepen met zo'n fazantenveer rond. Dat maakte het ontwijken ervan voortdurend een kleine sport.

Het carnavaleske gezelschap was bijeen voor de jaarlijkse prinsenfoto van het Eindhovens Dagblad, dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Woensdag is het resultaat te zien in het ED (en via de digitale krant) . In een eerste ronde gingen zondag de jeugdprinsen op de foto, in een tweede ronde de 75 prinsen. Dat is nog niet zo eenvoudig, want een beetje prins, jeugd of niet, is geen figuur die makkelijk op zijn plek blijft staan. Bewegelijke types zijn het.

De delegatie van de Muggelarven, de jeugd van carnavalsvereniging De Muggezifters uit Bladel, staat klaar voor het fotomoment. Emma Sanders alias ‘prinses Trompetica, vorst Lars Naethuijs, adjudant Maud Heuveling, allen tien jaar, zijn in beraad. Esther Daniels is de moeder van de vorst. "We zijn met tien man aanwezig. Erg leuk om hier te zijn", zegt ze.

Willem Swanen, lid van de Raad van Elf van cv De Peperbussen uit Lage Mierde kijkt tegen vijf volle glazen bier aan. Maar die zijn niet van hem, bezweert hij, maar van collega’s die even weg zijn. Ze zijn met een volle bus uit ‘de Miert’ gekomen. Ralph de Kort is chauffeur, zodat de anderen een pintje kunnen drinken. Wonderbaarlijk, vindt De Kort de bijeenkomst van al die prinsen. "En ze komen elk jaar weer. Mooi om te zien."

Overal bij zijn
Joyce Vogels en Wilbert van de Wittenboer staan bij het groepje van Skôn Orre Gat (Oirschot). Prins Bart is de stadsprins van het dorp. Joyce is zijn partner en prinses. "We zijn er overal bij", zegt zij. "Je moet je gezicht laten zien. Vooral hier met al die prinsen zie je dat het carnaval er goed in zit."

De prinsen staan klaar voor de foto. "Wat zien jullie er prachtig uit", zegt ED-coördinator Irene van de Ven, die de fotosessie in goede banen leidt. "Die meneer daar, kan die even wat bukken. Dan zien we de collega daarachter ook. Goed in de lens kijken, lachen. En niet dringen, het is carnaval, rustig aan."

'Bijzonder'
Martin Horst, van de Buulder Bok uit  Budel, waardeert het dat een keer per jaar alle prinsen uit de regio samen zijn in Lieshout. "In een kleinere regio kom je de prinsen van de buurdorpen wel tegen, maar hier zijn ze van heel Zuidoost-Brabant. Dat maakt het toch apart en bijzonder."

Quote

De een heeft de cape om die zijn voorgan­gers al jaren dragen, de ander loopt met een pak van 2.500 euro rond

Martin Horst

Hij kijkt er zijn ogen uit, zegt hij. "Er is een gigantisch verschil in uitdossing. Iedere organisatie heeft zijn eigenheid. De een heeft de cape om die zijn voorgangers al jaren dragen, de ander loopt  met een pak van 2.500 euro rond. Ze spiegelen zich vaak aan wat de stadsprins van Eindhoven draagt."

Horst is er even uit. In het dagelijks leven is hij uitvaartverzorger. "Ik heb nou een paar dagen vrij.  We zijn vandaag de hele dag nog op pad. Ach, wat geeft het. Het is carnaval, gas erop, zou ik zeggen. Dit is echt een feest van verbroedering."

Kratje
Prins Peer den Vuufde van de Lindse Bloas uit Leende heeft hulp gekregen. Met zijn 1,60 meter heeft hij een leeg kratje aangereikt gekregen om op te gaan staan, zodat hij mooi zichtbaar is op de groepsfoto. "Ik had er zelf niet meteen aan gedacht, maar ik kreeg er een van iemand." Buiten het café gaat hij er nog een keer op staan, voor wie met hem op de foto wil. "Het is gewoon een handig ding."