Volledig scherm
Joep Meloen © Youtube Joep Meloen

De beste carnavalskrakers ooit volgens lokale 'grootheden': van Joep Meloen tot Lauwe Pis

Video'sREGIO - Carnavalsmuziek: je loopt ermee weg in de polonaise of je háát het. Wat zijn de favorieten van de liefhebbers en de kenners en wat kunnen we dit jaar verwachten? ,,300.000 views in drie dagen. Da’s dus een bom.”

Grootleverancier van carnavalsmuziek is Berk Music in Eindhoven. Hun grootste hits van 2018, volgens platenbaas Adrie van den Berk: ,,'Feest waarvan ik morgen niks meer weet', de nieuwe Snollekebollekes (rond Rob Kemps uit Best-red), is weer een bom. Na drie dagen al 300.000 keer bekeken, da's dus een bom. 'Hallo allemaal (De Luizenmoeder)' van de Gebroeders Rossig, in twee dagen 100.000 keer en Zware Jongens met De Kneu.”

Ook een ‘bom’ van Berk: De Gebroeders Ko en Gerard Joling met 'Dochter van de groentenboer', opgenomen in ‘t Boerder-Ei-Ke in Eindhoven. Graadmeters voor succes, aldus Van den Berk, is niet airplay, maar het aantal YouTube-hits en iTunes. ,,Die geven het beste weer wat er leeft.”
Het geheim van een goeie carnavalshit: ,,Ach, daar wordt altijd zo’n poeha van gemaakt. Het gaat alleen maar om het juiste stukje entertainment. En dat het publiek het oppikt.”
De eigen favoriet van Adrie van den Berk? ,,'Schatje mag ik je foto?' van Gebroeders Ko. Die heeft ons het meest gebracht. Een joekel van een hit, tot in Duitsland aan toe.” 


De favoriet van:

Frank Lammers, acteur. Nie knieze nie zeure (1980), van John en de Hofzangers en Zangeressen uit Eindhoven. ,,Is eigenlijk mijn levensmotto geworden. Nie mekkeren, morgen weer een dag…”

William Verkoelen, prins Briek XLV Helmond, fanatiek Helmond Sport-supporter. Landelijk: 'Bij ons staat op de keukendeur' (1970) van de Twee Pinten. ,,Omdat er wordt gezegd, ‘we vieren altijd carnaval’ wat suggereert dat het nooit stopt dat mooie feest. Dat voelt goed.” Lokaal: ,,'Het Keiebijterslied' dat ze zingen bij degeeft binnenkomst en D’n Hellemonder van Cor Gruijters, uit 1963.”

Wim Daniëls, schrijver. 'Wat heb je gedaan, Daan?' (1972) van Adèle Bloemendaal. ,,Mijn vroegere bijnaam was Daan, vanwege mijn achternaam. Als het nummer gedraaid werd in een van de cafés in Aarle-Rixtel, wees iedereen naar mij. Dat was (toen) heel grappig.”

Dick Verdult, kunstenaar, muzikant. 'Maar wie holt van mekaar!' (1974), Gerard Hoeben. ,,'En Adam sleug Eva met ne sükkerbiete veur de kont, holadié'. Die ene zin was wel écht knallen. Ik hoopte op meer vreemde handelingen. Maar nee, eigenlijk was die ene zin alles. Tja, en toen zijn we het paradijs kwijt geraakt.

Leon van der Zanden, cabaretier. 'En nou die hendjes de lucht in' (1990), Van Alles Wè. ,,In mijn voorstelling ‘Zwarte Hond’ maak ik er een grap mee, met als gevolg dat ik en de crew elke avond, twee seizoenen lang dat nummer in onze kop hadden.”

Jan Willem Roy, zanger, ooit jeugdprins Knegsel. 'Ik ben Joep Meloen' (1981), André van Duin. ,,Zing ik eigenlijk door het jaar heen best vaak, of neurie het. Ik gebruik het ook wel ‘s bij heel moeilijke gesprekken. ‘Ik ben meer een Joep Meloen-fan’, zeg ik dan.”

Thomas Pieters, stadskunstenaar Helmond. 'Lauwe pis' (2007), Theo Maassen. ,,Tekst zit erg mooi in elkaar en is hilarisch. Carnavalsmuziek is niet mijn favoriete genre. Maar na zes biertjes zing ik boven op de bar schaamteloos mee.”

DJ Zany: 'Kontebonken' (2000), Franky Boy. ,,Franky ken ik heel goed uit de platenzaak waar ik vroeger werkte. ‘Kontebonken’ was een van de eerste carnavalstracks waarin gepionierd werd met dance-beats. En kijk waar we nu zijn beland met ‘hardstyle-carnaval’.”

MC/producer DV8: 'De pruimenpolka' (1979) van Dikke Leo. ,,Tegenwoordig lijkt zijn oeuvre vergeten, maar hij is met zijn vrolijke en dubbelzinnige teksten erg belangrijk geweest. De kunst van het ‘niet zeggen, maar mensen laten denken’, daar was hij een koning in.”

Rob Scheepers, cabaretier en tonprater. ,,Ik heb niet veel met carnavalsmuziek. Is dat erg? Of vinden jullie dat juist wel grappig?”

Hugo van Rooij, van dj-duo Sjors en Sjimmie: 'Waar zijn die schoenen dan' (2017), Feestteam. ,,Voor jong en oud, gemakkelijk te onthouden. En erg belangrijk: hij blijft hangen. Je pakt hem direct op.”

Het Bloemetjesgordijn
Radiomaker en schrijver Frits Spits (Eindhoven 1948). ,,Wij hadden natuurlijk Tony Bass, maar de beste muziek kwam toch uit Den Bosch.” Grote favoriet: 'Bloemetjesgordijn' van Wim Kersten uit 1980. ,,Er wordt vaak gemakzuchtig over carnaval gedaan, dat is een groot misverstand, want carnaval is een serieuze zaak. Dat begreep Kersten als geen ander. Hij weet wat het betekent om even helemaal los te kunnen gaan. In die drie, vier dagen mag je dromen, dat je een bloemetjesgordijn bent bijvoorbeeld, dat in feite een carnavalskostuum wordt. Het staat voor puur geluk, zeker als daar ook nog de zon doorheen schijnt en bloemblaadjes tekent op de huid."

Top 11 grootste hits uit Zuidoost-Brabant:

1. Tony Bass (Eindhoven/Valkenswaard) -Bij ons staat op de keukendeur (1970)

2. Arie Ribbens (Eindhoven) - Polonaise Hollandaise (1982)

3. Snollebollekes (Best) - Vrouwkes (2013)

4. Theo Maassen (Eindhoven) - Lauwe Pis (2007)

5. Tony Bass - Dat is het einde (1965)

6. Ria Valk (Eindhoven) - Leo (1976)

7. Dikke Leo & De Slijpers (Helmond)- Puntje d’r, puntje d’r eruit (1981)

8. Ria Valk - Worstjes op m’n borstjes (1975)

9. De Slijpers (Helmond) - Wij zijn de slijpers van Parijs (1981)

10. Guus Meeuwis & Vagant (Mariahout): ‘t Dondert en ‘t bliksemt (1997)

11. Arie Ribbens - Brabantse nachten zijn lang (1980)

Top 11 van de kunstredactie

1. André van Duin - Er staat een paard in de gang

2. Wim Kersten en de Viltjes - Bloemetjesgordijn

3. Theo Maassen en de Kapotte Kontjes - Lauwe pis

4. Vader Abraham - Uche uche uche

5. Rowwen Hèze - Rosamunde/Trompetenecho

6. Normaal - Hendrik Haverkamp

7. Pater Moeskroen - Roodkapje

8. Bart Jansen - Nassibal

9. Mike Vincent - Friet met mayonaise

10. De Stipkes - Unne spijker in munne Kop

11. Huub Hangop - Ik wil ook zo’n broek met van die zakken aan de zijkant 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Carnaval zonder bier is geen écht carnaval

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
2796 stemmen