Volledig scherm
© AFP

Ajax en Nederland zijn afhankelijk van Inter en Club Brugge

Nederland staat op de cruciale elfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Als die plaats wordt behouden, bereikt de landskampioen van 2020 rechtstreeks de Champions League. Maar dat scenario lijkt bijna onmogelijk, aangezien Oostenrijk ons op de hielen zit.

De Oostenrijkers hoeven slechts 0,183 punt in te lopen. En dat is met 0,2 punt voor een gelijkspelletje geen ingewikkelde opgave. Al helemaal niet als je bedenkt dat zij nog met twee clubs actief zijn in het Europese voetbal. Rapid Wien en Red Bull Salzburg overwinterden in de Europa League en spelen donderdag respectievelijk tegen Internazionale en Club Brugge. Een gelijkspelletje van een van beide kan dus genoeg zijn om Nederland van de cruciale elfde plaats te stoten.

Rapid Wien treft met Inter een zware tegenstander. De kans bestaat dat de Oostenrijkers geen punten binnen hengelen voor de ranglijst. Red Bull Salzburg heeft met Club Brugge als tegenstander een beter perspectief.  Ajax zal moeten hopen op succes van Internazionale en Club Brugge. 

Volledig scherm
© AD

Bonus

Gek genoeg levert een overwinning in de Champions League niet meer punten op als een overwinning in de Europa League. In beide toernooien is een overwinning goed voor 2 punten en een gelijkspel voor 1. Die punten moeten worden gedeeld door het totale aantal deelnemers van een land. In het geval van Nederland en Oostenrijk is dat 5. Ajax verdiende een heel punt omdat het bereiken van de knock-outfase in de Champions League 5 bonuspunten (gedeeld door 5) opleverde. De Europa League kende in deze fase nog geen bonus.

Volledig scherm
© AFP

Vanaf de achtste finales krijgen clubs in beide toernooien 1 punt (gedeeld door 5) voor het bereiken van een volgende ronde (kwartfinale, halve finale en finale). Voor Red Bull Salzburg en Rapid Wien, die in de Europa League bij de laatste 32 zitten, valt er nu dus nog niets extra’s te verdienen. Maar Oostenrijk heeft natuurlijk wel twee ploegen in een toernooi waarin je makkelijker een resultaat boekt dan in de Champions League.

De ranglijst is gebaseerd op de laatste vijf seizoenen. Nederland staat daar nog altijd elfde, de plek die normaal gesproken volstaat om in het seizoen 2020-2021 verzekerd te zijn van een rechtstreekse Champions League-deelname. Maar de kans dat Ajax onze kampioen van 2020 rechtstreeks het miljardenbal in voetbalt, is dus miniem.