2
EINDE
1
  • Danilo 10'
  • Mathías Olivera 63'
  • Jaime Mata 5'

Ajax in februari al klaar in Europa na pijnlijke uitschakeling door Getafe

Frustrerende avondAjax is in februari al klaar in Europa. Een avond vol frustratie eindigt weliswaar met een 2-1 zege op Getafe, maar het is niet genoeg om door te gaan in de Europa League. De volgende tik voor de Amsterdammers.

Door Daniël Dwarswaard

In de Johan Cruijff Arena is er zelden zoveel gefloten en gescholden naar de tegenstander. De spelers van Getafe vinden het prima. Lekker waarschijnlijk zelfs. Het is voor hen het ultieme bewijs dat ze op de goede weg zijn. Op weg naar een plek bij de laatste zestien van de Europa League. De plek waar Ajax dus niet komt. Het is nog niet eens maart en het Europese avontuur is klaar. Een keiharde realiteitscheck voor de Amsterdammers. Vorig seizoen begón de zegetocht in de Champions League nu pas.

Na de recente uitschakeling in de Champions League ging het bij Ajax al over de finale van de Europa League. Een prestatie die zou passen bij de nieuwe, grote ambities van de club. Structureel bij de beste ploegen van ons continent horen. Het gaat er dus niet van komen. Verre van zelfs. Ajax zal tot volgend seizoen moeten wachten om zich weer in Europa te kunnen laten zien. Als de Amsterdammers de titel prolongeren gloort rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Maar juist dat podium voelt op deze voor Ajax frustrerende avond zo allemachtig ver weg. Al golft toch ook soms de hoop weer door de uitverkochte Arena.

Teleurstelling bij de spelers van Ajax na de uitschakeling door Getafe.
Volledig scherm
Teleurstelling bij de spelers van Ajax na de uitschakeling door Getafe. © BSR Agency

Gefluit voor trucs van Getafe

Natuurlijk krijgt Ajax weer het volledige pakket van Getafe. De wedstrijd is twee minuten onderweg als Marc Cucurella alweer twee keer op de grond ligt. Ook de huurling van FC Barcelona heeft zich stellig voorgenomen niets aan te trekken van het snerpende gefluit in de Johan Cruijff Arena. Getafe is Getafe. En al helemaal als het een voorsprong te verdedigen heeft. Die 2-0 vanuit Spanje natuurlijk, maar snel in de wedstrijd ook een 0-1 in Amsterdam. Na vijf minuten al scoort Jaime Mata.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie

Gehaast moet Ajax op jacht naar vier goals. De intense strijd is daardoor ook onrustig. Met opstootjes en theater over heel het veld. En zelfs daarnaast als Ajax-trainer verhaal haalt bij zijn collega José Bordalás. Beiden krijgen ze geel. Wéér is Ajax geïrriteerd, Andre Onana moet Donny van de Beek een paar keer tot kalmte manen. De Griekse scheidsrechter Sidiropoulos heeft zijn huiswerk gedaan. Hij trekt kaarten voor de Spanjaarden. Maar of ze er bij Getafe van wakker liggen? Nee, de plaagstootjes zie je weer overal. Ballen wegtrappen, schwalbes, gezanik, tijdrekken.

Debuut van Danilo, rentree van Promes

Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie

En dan voor Ajax ook nog die vroege achterstand. Het zet alles in een ander perspectief. Was er vooraf nog de hoop op een ommekeer, die vervliegt met elke minuut die in de Arena verstrijkt. Ook al zorgt basisdebutant Danilo Pereira na tien minuten de gelijkmaker op aangeven van Van de Beek. Hij speelt zijn wedstrijden normaal in Jong Ajax. Verder speelt Danilo flets. Quincy Promes maakt na rust zijn rentree als zijn vervanger.

Ten Hag kiest sowieso voor jonkies op bepalende posities. Ryan Gravenberch (17) en Carel Eiting (22) vormen het blok op het middenveld. Ze zien hoe het verhaal voor rust al klaar had kunnen zijn als Getafe eerst de lat raakt en Deyverson even daarna de paal. De Braziliaanse spits krijgt in Amsterdam vanaf minuut één de volle laag van het Amsterdamse publiek na zijn provocatieve gedrag in de heenwedstrijd.

Het is Eiting die een half uur voor tijd de hoop terugbrengt in het stadion. Zijn vrije trap vliegt via Getafe-speler Olivera in het doel (2-1). Klaas-Jan Huntelaar komt nog als breekijzer in het veld om nog twee goals te maken. De Ajax-fans gaan er nog een keer achter staan, maar weten uiteindelijk: het is klaar in Europa.

Na AZ is ook Ajax uitgeschakeld in de Europa League, ondanks een 2-1 overwinning op Getafe. #ajax #getafe #uel #europaleague

14 Likes, 0 Comments - AD Sportwereld (@adsportwereld) on Instagram: "Na AZ is ook Ajax uitgeschakeld in de Europa League, ondanks een 2-1 overwinning op Getafe. #ajax..."

Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotiografie