Volledig scherm
Clarence Seedorf, Patrick Kluivert en Edgar Davids met de Champions League-beker in 1995. © ANP

Ajax won Champions League na zeges op AEK Athene

Ajax bewaart goede herinneringen aan AEK Athene. In het seizoen dat de Amsterdammers de Champions League wonnen (1994-1995), werden de Grieken twee keer verslagen.

Volledig scherm
Ajacied Michael Reiziger duelleert met Vassilis Tsartas in de gewonnen CL-wedstrijd tegen AEK Athene in 1994. © ANP

• Ajax speelt morgenavond zijn 100ste thuiswedstrijd in de Champions League /Europa Cup1. Het is de eerste Nederlandse club die deze mijlpaal bereikt. Wat het aantal Champions League-deelnames betreft (14) is Ajax tweede achter PSV, dat voor de zestiende keer van de partij is.

• Beide ploegen treffen elkaar voor de derde keer in Europees verband. Ook in het seizoen 1994-1995 speelde Ajax in de groepsfase van de Champions League tegen AEK. AC Milan en Casino Salzburg waren de andere ploegen in de poule.

• Ajax won dat seizoen de beide duels met AEK. Op 28 september 1994 werd het in Athene 1-2 door goals van Jari Litmanen en Patrick Kluivert, die de 1-0 van Toni Savevski ongedaan maakten. Thuis won Ajax op 7 december 1994 met 2-0 door twee goals van Tarik Oulida. Dat was destijds de laatste groepswedstrijd.

• Ajax’ algemeen directeur Edwin van der Sar en technsich directeur Marc Overmars stonden 24 jaar geleden in beide wedstrijden tegen AEK als speler in het veld.

• Ajax verloor slechts één van zijn acht Europese thuiswedstrijden tegen een Griekse ploeg (vier keer winst, drie keer gelijk). Dat was in de halve finale van de Champions League in het seizoen 1995-1996 tegen Panathinaikos (0-1). De return won Ajax met 0-3.

• Ajax haalde de knock-outfase van de Champions League voor het laatst in 2005-2006 onder coach Danny Blind, die met zijn ploeg tweede werd in een groep met Arsenal, FC Thun and Sparta Praag.

• AEK verloor al zijn vijf uitwedstrijden tegen een Nederlandse ploeg. Ook PSV (2-0 en 3-0), FC Twente (3-0) en Vitesse (3-0) waren in het verleden te sterk voor de Grieken.

Volledig scherm
Jari Litmanen scoort in de uitwedstrijd tegen AEK. © ANP