Volledig scherm
© Action Images via Reuters
2
EINDE
4
  • Kevin Gameiro 11' 58'
  • Pierre-Emerick Aubameyang 17' 69' 88'
  • Alexandre Lacazette 50'

Arsenal naar Europa League-finale dankzij Aubameyang en Lacazette

Arsenal speelt op woensdag 29 mei de finale van de Europa League in Bakoe. Na de 3-1 zege van vorige week in Londen werd vanavond in Mestalla met 2-4 gewonnen van Valencia. Pierre-Emerick Aubameyang was de grote man met drie goals, terwijl zijn aanvalsmaatje Alexandre Lacazette ook weer scoorde.

Volledig scherm
© Getty Images

Voor Valencia kwam de Franse spits Kevin Gameiro, die de Europa League de afgelopen vier seizoenen won met Sevilla (drie keer) en Atlético Madrid, twee keer tot scoren. Hij maakte de 1-0 en de 2-2 in een kolkend Mestalla, maar de verdediging van Valencia had de hele avond geen grip op het slimme en snelle aanvalsduo van Arsenal. Pierre-Emerick Aubameyang scoorde drie keer, terwijl ook Alexandre Lacazette weer wist te scoren. Vorige week namen Aubameyang en Lacazette ook al de drie goals in het Emirates Stadium in Londen voor hun rekening. Samen waren ze dit seizoen al goed voor 51 van de 107 goals van Arsenal in alle competities.

Arsenal speelt op woensdag 29 mei in de finale in Bakoe tegen Chelsea of Eintracht Frankfurt. Die ploegen zijn bezig aan de verlenging op Stamford Bridge, nadat ook de return in Londen in een 1-1 gelijkspel eindigde. De winnaar van de finale verdient een ticket voor de Champions League. Voor Arsenal zou dat een uitkomst zijn, aangezien de ploeg van Emery in de Engelse competitie zich normaal gesproken niet meer kan kwalificeren voor het kampioenenbal. Arsenal haalde in 2000 nog wel de finale van de toenmalige UEFA Cup. Daarin was Galatasaray destijds te sterk. De laatste Europese finale van Arsenal was in 2006, toen FC Barcelona in de Champions League-finale in Parijs met 2-1 te sterk was.

Voor Emery was het om meerdere redenen een speciale wedstrijd. Tussen 2008 en 2012 was hij werkzaam als coach van Valencia, zonder prijzen te pakken. Dat deed Emery later wel met Sevilla, dat onder zijn leiding drie keer op rij de Europa League won in 2014, 2015 en 2016.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Valencia - Arsenal © AD Sportwereld