Volledig scherm
© BSR Agency
0
EINDE
5
  • Myron Boadu 29' 77'
  • Fredrik Midtsjø 52'
  • Oussama Idrissi 57'
  • Pantelis Hatzidiakos 76'

AZ walst weer over Astana heen en is dicht bij Europese overwintering

AZ heeft voor zichzelf een uitstekende uitgangspositie verworven om te overwinteren in de Europa League. Net als in eigen huis was het veel te sterk voor FC Astana. Andermaal zette het een monsterzege neer: 0-5.

Door Nik Kok

FC Astana mocht dan met een sterkere opstelling beginnen aan de wedstrijd in de Kazakse hoofdstad Noer-Sultan, nog steeds was AZ heer en meester over de ploeg die in de Europa Leaguepoule met ook Manchester United en Partizan Belgrado troosteloos onderaan staat met nul punten. Vanavond was goed te zien hoe dat kwam. Het vrolijk combinerende AZ maakte in twee wedstrijden maar liefst elf doelpunten tegen de zwakke Kazakken.

Toen AZ twee weken met 6-0 de vloer aanveegde met de Kazakken was FC Astana nog geen kampioen, nu wel. Maar ook de vier nieuwe krachten die twee weken geleden nog gespaard werden konden niks uitrichten tegen AZ dat geduldig bleef wachten op de vele kansen die kwamen. En daarvoor had het niet eens de absolute topvorm voor nodig. Zo lukte bij Calvin Stengs niet alles in de Astana Arena waar kachels de temperatuur tot een aangename vijftien graden hadden gemaakt.

Meer in het oog sprongen de prestaties van spits Myron Boadu die de openingstreffer op fraaie wijze op zijn naam bracht door zijn directe tegenstander Evgeny Postnikov simpel opzij te zetten. De spits bewees ermee dat hij ook internationaal makkelijk het net weet te vinden al had hij er veel meer kunnen maken.

Pantelis Hatzidiakos viert zijn doelpunt met Arne Slot en Marino Pusic.
Volledig scherm
Pantelis Hatzidiakos viert zijn doelpunt met Arne Slot en Marino Pusic. © BSR Agency

Niks stond Fredrik Midtsjø vervolgens in de tweede helft in de weg om aan te leggen voor de tweede treffer van AZ, zijn eerste doelpunt in bijna een jaar tijd, gevolgd door een treffer van Oussama Idrissi die benadrukte dat alleen een monsterzege recht zou doen aan de krachtsverschillen.

Het was voor trainer Arne Slot het sein om een speler als Jonas Svensson, die net terugkeerde van een blessure, rust te geven met het oog op de komende eredivisiewedstrijden. Ook al omdat de spelers van Astana niet anders restte dan een fysieke strijd aan te gaan hun tegenstrevers.


Verdediger Pantelis Hatzidiakos tekende voor de vierde treffer waarna Boadu de eindstand op 0-5 bepaalde.

AZ wacht na de ruime winst met de nodige spanning op het treffen van vanavond 21.00 uur tussen Manchester United en Partizan Belgrado.

Fredrik Midtsjø viert de 0-2 met Myron Boadu, die zelf twee keer scoorde.
Volledig scherm
Fredrik Midtsjø viert de 0-2 met Myron Boadu, die zelf twee keer scoorde. © BSR Agency
Astana-AZ.
Volledig scherm
Astana-AZ. © AD