Volledig scherm
Arjen Robben tilt de Cup met de Grote Oren op na de winst van Bayern Munchen op Borussia Dortmund in de Champions League finale (1-2). Robben scoorde vlak voor tijd de winnende treffer. © Pim Ras Fotografie

Deze clubs pakten in één seizoen drie prijzen

Ajax, Manchester City, Barcelona en FC Porto zijn nog op drie fronten actief. City maakt zelfs kans op een quadruple. In het verleden lukte het slechts enkele clubs om in één seizoen op elk front een prijs te pakken. 

Volledig scherm
Wesley Sneijder wint de Champions League met Internazionale. © AFP

Mocht Ajax inderdaad de treble voltooien, dan doet de club dat niet voor het eerst in de clubhistorie. In 1972 wist het de beker, de titel en de Europacup 1 te winnen. Johan Cruijff scoorde de enige twee doelpunten in de Europacup-finale tegen Internazionale. Voor Nederlandse begrippen kan dit de derde treble worden: PSV won ook eenmaal, in 1988, drie prijzen in een seizoen. Twee Nederlanders wonnen het laatste decennium nog drie prijzen op alle fronten: Arjen Robben met Bayern München in 2013 en Wesley Sneijder met Internazionale in 2010.

FC Barcelona kan dit seizoen voor de derde keer in de clubhistorie een treble pakken. Dat deden de Catalanen al eerder in 2009 en 2015.

Zeven Europese clubs hebben de treble gepakt (in combinatie met de Champions League/Europacup 1):

Celtic* 1967
Ajax 1972
PSV 1988
Manchester United 1999
FC Barcelona 2009, 2015
Internazionale 2010
Bayern München 2013

*Celtic won dat jaar ook de Scottish League Cup. 

Het grootste unicum uit dit rijtje moeten we zoeken in Schotland, in het jaar 1967. Celtic won toen maar liefst vijf prijzen en schreef zo de quintuple op zijn naam. Naast de vijf prijzen, de landstitel, Scottish Cup, de Scottish League Cup, de Glasgow Cup en de Europacup 1, wisten de Schotten een wereldrecord te vestigen: met 196 doelpunten maakten zij de meeste doelpunten ooit gemaakt in een seizoen.

Slavia Praag heeft dit seizoen nog kans om een andere drieslag te slaan. De Tsjechische club van Mick van Buren kan in eigen land de titel en de beker nog winnen en is nog in de race in de Europa League. Het eerste duel in de kwartfinale werd wel verloren, met 1-0 in eigen stadion tegen Chelsea.

Vier Europese clubs die de nationale dubbel in combinatie met de Europa League/UEFA Cup wonnen:

FK Göteborg 1982
Galatasaray 2000
FC Porto 2003, 2011
CSKA Moskou 2005