0
EINDE
3
  • Ilkay Gündogan 52' 57'
  • Timo Werner 71'

Duitsland houdt in Estland gelijke tred met Oranje ondanks vroege rode kaart

VideoDuitsland is in Tallinn in punten weer op gelijke hoogte gekomen met het Nederlands elftal. De ploeg van Joachim Löw zag Emre Can al na een kwartier wegvallen met rood, maar klaarde het klusje na rust alsnog: 0-3.

Met zijn hand op het hart viert Gündogan een treffer.
Volledig scherm
Met zijn hand op het hart viert Gündogan een treffer. © AFP

Ilkay Gündogan was de grote man bij de Duitsers, die door een blessuregolf veel spelers misten. De middenvelder van Manchester City bevrijdde zijn ploeg door de bal na 51 minuten via een Ests been in de hoek te schieten. Emre Can maakte dat al niet meer mee. Hij verspeelde in de openingsfase, vlak voor zijn eigen strafschopgebied, op knullige wijze de bal. Can kon zijn fout alleen herstellen door Frank Liivak neer te halen, met een rode kaart als gevolg. Liivak had anders oog in oog met keeper Manuel Neuer gestaan. 

Can had overigens net als Gündogan voor de wedstrijd op Instagram een foto ‘geliket’ van Turkse voetballers die het winnende doelpunt tegen Albanië (1-0) vierden met een militair saluut. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië.

Gündogan en Can hebben Turkse roots. Ze trokken hun ‘like’ op het sociale medium beiden weer in, maar toen was het al breed opgepikt. ,,Ik heb mijn like weggehaald, omdat ik zag dat mensen er een politieke lading aan gaven”, zei Gündogan, die vorig jaar ook al veel kritiek kreeg omdat hij samen met Mesut Özil op de foto ging met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ,,Geloof me, na al het gedoe van vorig jaar was het laatste dat ik wilde doen een politiek statement maken”, aldus de middenvelder.

Gündogan grote man

Gündogan scoort voor Duitsland.
Volledig scherm
Gündogan scoort voor Duitsland. © REUTERS

Vijf minuten na zijn 0-1 was Gündogan opnieuw het middelpunt van de feestvreugde, wederom nadat zijn van richting veranderde poging de Estse goalie Sergei Lepmets kansloos liet. Het doelpunt werd uiteindelijk op naam gezet van Karol Mets van het thuisland, oud-speler van NAC. Invaller Timo Werner, koud in het veld, besliste het duel twintig minuten voor tijd met de 0-3. In juni werd het in Mainz nog 8-0 voor Duitsland.

Met 15 uit 6 gaan Nederland en Duitsland gebroederlijk aan kop in groep C. Oranje leidt omdat het een beter onderling resultaat heeft. Noord-Ierland volgt met 12 punten.

Op 16 november kunnen Nederland en Duitsland zich beide verzekeren van deelname aan het EK. Oranje speelt in Belfast tegen Noord-Ierland en de Duitsers ontvangen Wit-Rusland.

Volledig scherm
© AFP
Neuer en Sule kunnen lachen.
Volledig scherm
Neuer en Sule kunnen lachen. © AFP