2
EINDE
2
  • Chuba Akpom 32'
  • Léo Matos 39'
  • Hakim Ziyech 10'
  • Klaas-Jan Huntelaar 57'

Gunstige uitgangspositie voor Ajax na gelijkspel tegen PAOK

VideoDoor twee gelukkige doelpunten heeft Ajax zich een aardig perspectief verschaft om de play-offs voor het hoofdtoernooi van de Champions League te halen. In Griekenland werd het tegen PAOK Saloniki 2-2.

Droomstart

Ajax kreeg in Griekenland de droomstart die het zich wenste toen al binnen tien minuten een vrije trap van Hakim Ziyech via het hoofd van een PAOK-verdediger Dimitrios Giannoulis het doel in zeilde.

De Champions League-verrassing van het vorige seizoen had zich op voorhand nog druk gemaakt om de pittige loting en weet uit eigen ervaring dat het kan spoken in Thessaloniki van eerdere wedstrijden die het speelde tegen dezelfde opponent. Die werden allen goed afgesloten maar anders dan eerdere ontmoetingen lijkt PAOK nu sterker.

Aanvankelijk niks van dat alles op dinsdagavond waar Ajax heerste vanaf de eerste minuut en PAOK slechts hoogstzelden speldenprikjes uit kon delen. Zeeën van ruimte kreeg het middenveld van Ajax om de nodige aanvallen op te bouwen.

Hakim Ziyech en Dusan Tadic juichen na de eerste goal.
Volledig scherm
Hakim Ziyech en Dusan Tadic juichen na de eerste goal. © EPA

Veranderend spelbeeld

Totdat het spelbeeld na ongeveer een halfuur kantelde en PAOK op gelijke hoogte kwam via de bedrijvige Engelse spits Chuba Akpom. Snel al gevolgd door een rake kopbal van de Braziliaan Matos na een vrije trap van voormalig Feyenoord-speler (en Ajax jeugd-exponent) Diego Biseswar die sowieso aardig speelde. Dimitrios Pelkas maakte voor rust nog bijna 3-1 nadat Perr Schuurs op de achterlijn werd gedold door Leo Jabá, Het kwam de eerstgenoemde op een reprimande te staan van keeper Andre Onana maar het was in de fase dat er meerdere spelers bij Ajax door de mand vielen. Nieuweling Lisandro Martínez had veel overtredingen nodig. Net als Noussair Mazraoui.

Drie maanden geleden speelde Ajax nog in de mooiste theaters van Europa op het hoogste niveau denkbaar. Nu vond het zich gedwongen terug in de voorronde van de Champions League in Thessaloniki. Weggespeeld door de kampioen van Griekenland. Iets om je zorgen over te maken, ook met het oog op de naderende transfers die de selectie alleen maar zwakker zullen gaan maken. Zo lijkt het erop dat Donny van de Beek bezig is aan zijn laatste wedstrijden voor de club. De competitiestart tegen Vitesse was ook al teleurstellend.

Frommelgoal

Maar Ajax herpakte zich toch weer sterk in de tweede helft, pakte de controle van de wedstrijd weer volledig terug en creëerde de nodige kansen. Eén van de kansen werd benut door invaller Klaas Jan Huntelaar die de bal op uiterst gelukkige wijze achter doelman Alexandros Paschalakis wist te krijgen.

Ajax verzuimde daarna om van de return in Amsterdam bijna een formaliteit te maken. Dusan Tadic, Hakim Ziyech en ook Klaas Jan Huntelaar misten kansen. Een vrije trap van nieuweling Razvan Marin werd door Paschalakis boven de lat getikt. Toch biedt de 2-2 voldoende perspectief voor volgende week in de Johan Cruijff Arena.

Erik ten Hag is blij met het 2-2 gelijkspel tegen PAOK Saloniki, maar is wel kritisch. Bekijk de video:

Klaas Jan Huntelaar.
Volledig scherm
Klaas Jan Huntelaar. © AP
Diego Biseswar (ex-Feyenoord) gaf een assist.
Volledig scherm
Diego Biseswar (ex-Feyenoord) gaf een assist. © BSR Agency
Huntelaar loopt juichend weg na de 2-2.
Volledig scherm
Huntelaar loopt juichend weg na de 2-2. © BSR Agency