Volledig scherm
Donyell Malen hakt in de 93ste minuut de 3-2 binnen voor PSV. © Pim Ras fotografie
3
EINDE
2
  • Bruma 14'
  • Sam Lammers 89'
  • Donyell Malen 90'+3'
  • Albian Ajeti 45'+1'
  • Omar Alderete 80'

Lammers en Malen helpen PSV met late goals aan verdiende zege op FC Basel

PSV maakte het zichzelf lange tijd lastig tegen FC Basel, maar boog de wedstrijd in de absolute slotminuten alsnog om. De Eindhovenaren wonnen het eerste duel in de tweede voorronde van de Champions League uiteindelijk met 3-2 dankzij een prachtige goal van Donyell Malen. 

Volledig scherm
Sam Lammers zorgde vlak voor tijd voor de 2-2. Donyell Malen (rechts) zou even later zelfs voor de 3-2 zorgen. © BSR Agency

De meest opvallende man aan PSV-zijde voor rust was een debutant; Armindo Bruma. De handige Portugees bleek een plaag voor de Zwitserse verdedigers en liet zien waarom de scouts van PSV hem al zo lang in het vizier hadden. Het was ook Bruma die de Eindhovenaren na een klein kwartier op voorsprong schoot. Steven Bergwijn - die op 10 speelde - zette Donyell Malen voor het doel, de rebound was voor Bruma. De voorsprong was op dat moment terecht; PSV had weinig te duchten van FC Basel, dat slordig was aan de bal en zodoende amper gevaar wist te creëren.

Op slag van rust was er tóch een mogelijkheid voor de Zwitsers. Hirving Lozano verloor de bal voorin waarna er veel ruimte ontstond aan de rechterkant van PSV omdat Denzel Dumfries mee was opgekomen. Centrale verdediger Derrick Luckassen stapte niet goed in daar profiteerde Albian Ajeti knap van. De aanvaller schoot diagonaal raak door Jeroen Zoet in de verre hoek te passeren: 1-1. Dat was ook meteen de - voor PSV onnodige - ruststand in het Philips Stadion.

Basel doet PSV pijn

Ook na rust was PSV de ploeg die het meest aandrong. FC Basel probeerde vooral de 1-1 vast te houden met het oog op de return in Zwitserland. Dat leek al snel te mislukken; in de 55ste minuut zette Lozano de bal voor en werkte Basel-verdediger Eray Cömert de bal tegen de lat. De Zwitsers scoorden vervolgens wél: in de 79ste minuut passeerde Omar Alderete een Zoet met een kopbal uit een hoekschop: 1-2. De inzet leek houdbaar.

In de slotfase ging PSV alles-of-niets spelen. Dat werd beloond want, net als vorig seizoen zo vaak, wist de ploeg van Mark van Bommel in de slotfase toe te slaan. Eerst was het invaller Sam Lammers die met een kopbal in de 88ste minuut voor de gelijkmaker zorgde.

In de blessuretijd maakte Donyell Malen het feest compleet. De 20-jarige spits rondde met een hakje achter zijn standbeen bijzonder fraai af: 3-2. Daardoor blijft PSV volop in de race om de tweede voorronde van de Champions League te overleven. PSV verdedigt komende dinsdag in Zwitserland eerst nog een nipte voorsprong op Basel (3-2). Als dat lukt, dan wacht een dubbele ontmoeting met LASK Linz en daarna mogelijk nog een tweeluik in de play-offs met FC Porto, Club Brugge, Dinamo Kiev of Krasnodar.

,,Natuurlijk haal je niet zomaar de groepsfase”, zei matchwinner Malen na afloop. ,,Maar ik denk dat we weer een goede ploeg hebben en we kunnen dus ook weer iets forceren in de slotfase”, doelde hij op de opportunistische manier van aanvallen nadat Sam Lammers in het veld was gekomen. ,,Sam scoort geloof in in de 88ste minuut en ik in blessuretijd. We geven nooit op, net als vorig seizoen. Al hoop ik dat we komend jaar onze duels vaker in een vroeger stadium beslissen.”

Bekijk hier de reactie van Sam Lammers na het duel met FC Basel (3-2):