Volledig scherm
© EPA

Luxemburgs Dudelange hoopt op Europees voetbalwonder

De Luxemburgse voetbalclub Club F91 Dudelange kan de beperkte voetbalgeschiedenis van het groothertogdom een nieuw hoofdstuk bezorgen. Het team speelt morgen in de play-offs om een ticket voor de Europa League in Roemenië tegen Cluj en verdedigt een 2-0-voorsprong. Nog nooit kwalificeerde een Luxemburgse club zich voor de groepsfase van een van de twee Europese voetbaltoernooien.

Het stadje Dudelange, met zo'n 20.000 inwoners, is in de ban van het duel dat op grote schermen te zien zal zijn. Trainer Dino Toppmöller, de zoon van de voormalig Duitse topschutter Klaus Toppmöller, blijft voorzichtig. ,,Het is al buitengewoon wat we gepresteerd hebben, maar we zijn er nog niet.'' Er ligt ook veel geld klaar, zeker voor een club die eerder in de Duitse amateurklassen actief was.

F91 pakte al een miljoen euro, bij plaatsing komt daar 3 miljoen euro bij.
De club bereikte al eerder een mijlpaal door zich in 2005 als eerste Luxemburgse club te kwalificeren voor de tweede voorronde van de Champions League. In 2012 stuntte F91 eveneens in de voorronde van de Champions League met een zege op het Oostenrijkse Red Bull Salzburg.

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.