0
EINDE
0

Matig Ajax moet klus thuis klaren na remise op Cyprus

Ajax moet kwalificatie voor de Champions League over een week afdingen in eigen huis. In Nicosia kwam het na matig voetbal niet verder dan 0-0 tegen APOEL. De Amsterdammers kregen veel kaarten en eindigde de wedstrijd met een man minder, nadat Noussair Mazraoui na twee keer geel gekregen te hebben moest vertrekken.

Door Nik Kok

De Champions League-hymne klinkt al voor de wedstrijd in het GSP Stadium van Nicosia als fraai voorteken dat het hoofdtoernooi van het miljardenbal toch echt dichtbij is. Maar hoe dichtbij het paradijs ook lonkt in de verte, het kan ook nog steeds zomaar een fata morgana zijn.

De slordigheid sluipt erin bij Ajax ergens halverwege de eerste helft als de kansen niet worden benut, het elftal binnen korte tijd drie gele kaarten verzamelt en Jordaniër Musa Al-Taamari een reuzenkans krijgt die hij maar net voorlangs het doel van keeper Onana schiet.

Ajax is daarvoor nog heer en meester zoals dat hoort als een fiere halvefinalist van de Champions League op bezoek gaat bij de kampioen van vakantie-eiland Cyprus. In een setting van een uit de kluiten gewassen pot zomeravondvoetbal in een niet eens helemaal vol stadion waar het nooit een heksenketel wordt. Tegen een club die ook tevreden is met Europa League-voetbal, het toernooi waar beide clubs sowieso al voor geplaatst zijn.

Een counter zorgt voor het eerste gevaar van Ajax. Maar de strak aangesneden bal van Donny van de Beek wordt nog voor de voeten van Hakim Ziyech gepakt door APOEL-keeper Vid Belec. Minder goed zag Belec eruit bij een afstandsschot van Daley Blind daarna. Het was nog de tijd dat Ajax het vijandige doel haast constant onder vuur nam.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

Als je dan wilt zie je de glorieuze Champions League-expeditie van Ajax ook nog in Nicosia overal in terug. De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz floot ook Tottenham Hotspur -Ajax en Donny van de Beek draaide in de eerste helft fraai weg als in Ajax’ mooiste wedstrijden op het hoogste niveau.

Maar het Ajax van seizoen 2019/2020 heeft toch ook veel dissonanten. Zoals zomeraanwinst Razvan Marin die nog niet rendeert op het middenveld en vanavond weer een karrenvracht aan verkeerde keuzes maakte. Hij werd als eerste gewisseld door Ajax-trainer Ten Hag. En met David Neres die zijn Champions League-niveau nog niet kan aantikken en zelfs de meest simpele ballen over de zijlijn liet lopen. Ook hij werd in de tweede helft naar de kant gehaald. Noussair Mazraoui kwakkelt fysiek en met zijn vorm. Zijn vroege gele kaart deed hem niet goed. Hij werd tien minuten voor tijd met een tweede gele kaart naar de kant gestuurd door scheidsrechter Lahoz.

Cruciaal waren twee reddingen van keeper Andre Onana in de tweede helft, gevolgd door een doelpoging van APOEL die op de lat belandde.

Het was de tijd dat Ajax toch vooral moest zien te overleven in een wedstrijd die het allang niet meer kon controleren zoals het dat zo graag doet. Het publiek in Nicosia ruikt dan bloed en voelt dat er meer mogelijk is, opverend bij elke kans die door de thuisploeg wordt gecreëerd.

Ajax overleefde de vorige ronde tegen PAOK Saloniki met het nodige geluk in een soort kamikazewedstrijd die zomaar alle kanten op kon. In Nicosia komt Ajax ook aanvallend gezien in de tweede helft nauwelijks meer uit de verf. Haalt Ajax straks daadwerkelijk het hoofdtoernooi van de Champions League dan is het in de jungle die de voorronde soms is, meerdere keren langs de rand van de afgrond gegaan. En dat geeft te denken voor de return in Amsterdam van volgende week woensdag waar dan meer dan ooit een heel seizoen, heel veel geld en een bekende reputatie op het spel staat.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA