Volledig scherm
© BSR Agency
0
EINDE
0

Matig PSV ontsnapt tegen Noorse dreumes en gaat naar play-offs

PSV zit in de play-offs voor een plek in de Europa League. Maar vraag niet hoe. In een draak van een wedstrijd ontsnapte de ploeg aan een nederlaag tegen een dreumes uit het Noorse voetbal.

Door Maarten Wijffels

Vanaf een bedrag van vijf euro konden mensen vanavond komen kijken in het Philips Stadion naar PSV tegen de nummer negen uit de competitie van Noorwegen. Een ploeg die in de woorden van hun trainer ’25 jaar had gewacht op een Europese wedstrijd tegen een ploeg als PSV.’

Toen Armindo Bruma al in de eerste minuut twee goede schietkansen kreeg dacht iedereen: misschien wordt dit nog wel een leuke avond. Maar wat zich in de volgende 89 minuten afspeelde was een parodie op topvoetbal. PSV worstelde zo zeer met zichzelf en met de Noren dat het zelfs gelukkig mocht zijn dat het met 0-0 de eindstreep haalde. Tien minuten voor tijd schoot Haugesund de grootste kans van de wedstrijd in vrije positie op de paal.
(Artikel gaat verder onder de foto)

PSV-trainer Van Bommel.
Volledig scherm
PSV-trainer Van Bommel. © BSR Agency

Pingpong

Het leek of er twee teams aan het pingpongen waren. Zo vaak ging het balbezit heen en weer. Een vloeiende aanval met vier geslaagde passes achter elkaar? Niet gezien.

En hoe komt dat nou? Er wordt soms naar de speelwijze gewezen. Maar in principe speelt PSV toch echt niet anders dan bijvoorbeeld AZ of het Nederlands elftal, in de zin dat ze allemaal een vierkant proberen te vormen op het middenveld om van daaruit te voetballen en openingen te vinden door het centrum of over de flank. In het geval van PSV is dat met Rosario en Gutierrez en daarvoor met Bergwijn en één van de flankaanvallers die naar binnen trekt als een soort tweede nummer 10.

Maar hoe PSV’ers elkaar soms de bal toespeelden. Dat ging zonder te kijken of zo gehaast dat het leek of er 220 volt aan het leer zat. Een middenvelder als Rosario, die is geen schim meer van het onbevangen joch dat vorig seizoen voor kerst een revelatie was en toen bij Oranje kwam.

Volledig scherm
© BSR Agency

Lozano

PSV bestudeert momenteel intern wat te doen met de vacture van Hirving Lozano, als die naar verwachting in de komende dagen wordt verkocht.

Moet daar een buitenspeler voor in de plaats? Of toch eerder een middenvelder, iemand met vastheid in de passing. De Japanner Doan van FC Groningen wordt voor de vacature genoemd, die zou zowel op de flank als centraal uit de voeten kunnen. Er is informeel geïnformeerd naar zijn contractsituatie, maar ook in het buitenland worden pistes verkend. PSV heeft daarnaast een eigen middenveldtalent in Mohamed Ihattaren. De 17-jarige viel vanavond na een uur in voor de onzichtbare Bruma. Hij was na 76 minuten ook nog dicht bij een goal, maar zijn inzet ging schuin voorlangs.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© BSR Agency

Afellay

En een fitte Ibrahim Afellay, die zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn om het spel vloeiender te krijgen. ,,Maar ik ga nog steeds geen datum op een rentree plakken’’, zei hij ’s middags bij de opening van de vernieuwde jeugdcampus, waar hij een woordje sprak. ,,Want als ik dat doe en ik haal die datum niet, dan stel ik iedereen teleur.’’ Hij merkt wel dat hij sterker en sterker wordt en een eerste oefenpotje onlangs tegen de beloften van Derby County gaf hem ‘een voldaan’ gevoel.

Met Lozano en zijn gezin als toeschouwers op de tribune ploeterde PSV zo voort tot er na 93 minuten werd afgefloten. De play-offs voor het hoofdtoernooi van de Europa League tegen Apollon Limassol uit Cyprus zijn gehaald. Maar vraag niet hoe.

Volledig scherm
© BSR Agency