Volledig scherm
Noussair Mazraoui (l), Dusan Tadic en Andre Onana vier de 1-1 van Ajax tegen Benfica. © Getty Images

Nederland heeft rechtstreeks CL-ticket bijna terug

Dankzij het succes van Ajax in Europa heeft Nederland zijn rechtstreekse Champions League-ticket bijna weer terug. Alleen Oostenrijk kan de eredivisiekampioen van volgend seizoen nog dwarszitten.

Door Wietse Dijkstra

Nederland staat momenteel op de twaalfde plaats van de ranglijst van de UEFA en moet nog één plekje stijgen om in het seizoen 2020-2021 weer verzekerd te zijn van rechtstreekse Champions League-deelname. Omdat Ajax zich bijna heeft geplaatst voor de knock-outfase is de kans groot dat dat gaat gebeuren.

De zogenaamde coëfficiëntenlijst van de UEFA wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de afgelopen vijf jaar. Voor elk seizoen wordt het totaal aantal behaalde punten gedeeld door het aantal deelnemende clubs per land. Nederland staat nu op een totaal van 28.833, Oostenrijk op 28.850. Maar omdat Ajax bij het bereiken van de volgende ronde in de CL liefst 5 bonuspunten krijgt – een aantal dat op basis van het aantal Nederlandse deelnemers dus moet worden gedeeld door 5 – komt dat totaal naar alle waarschijnlijkheid op 29.833. Daarmee zouden we Oostenrijk al voorbij zijn.

Elke overwinning die Ajax en PSV de laatste twee speelrondes nog boeken is goed voor 0,4 punt (2 punten gedeeld door 5). Een gelijkspel levert 0,2 punt op. Dat geldt uiteraard ook voor de twee overgebleven deelnemers uit Oostenrijk – Red Bull Salzburg en Rapid Wien - dat net als Nederland nog twee van de vijf deelnemers over heeft. Het grote verschil is dat die beide clubs actief zijn in de Europa League. In dat toernooi leveren resultaten net zo veel op als in de Champions League, maar krijg je voor het bereiken van de knock-oufase geen bonuspunten.

Zijn we er dan al als Ajax een ronde verder komt? Nee. Rapid Wien maakt ondanks de laatste plaats in groep G nog altijd kans het halen van de laatste 32 in de Europa League. Maar het meeste gevaar is te duchten van Red Bull Salzburg, dat als koploper in groep B al nagenoeg zeker is van de volgende ronde en met een beetje pech punten blijft verzamelen.

De UEFA coëfficiëntenlijst

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.