Mohamed Ihattaren in actie tegen Apollon Limassol.
Volledig scherm
Mohamed Ihattaren in actie tegen Apollon Limassol. © BSR Agency

Negende plek coëfficiëntenlijst: wat hebben we eraan?

De 3-0 zege van Ajax op Lille heeft Nederland gisteravond opnieuw een sprong in de UEFA-ranking opgeleverd. De eredivisie stijgt in ieder geval voor een dag van plek elf naar plek negen op de coëfficiëntenlijst.

Zeventien Europese duels op rij ongeslagen in één seizoen. Het is een record voor Nederlandse clubs. Sinds de nederlaag van PSV in Basel (2-1) in de tweede voorronde van de Champions League eind juli, leden Ajax, PSV, AZ en Feyenoord geen enkele Europese nederlaag meer. Een record dat ten grondslag ligt aan de huidige positie op de coëfficiëntenlijst.

De zeventiende Europese overwinning op rij betekende gisteravond slecht nieuws voor Turkije en Oekraïne, waar Nederland nu met een minimaal verschil boven staat. Dat kan na vanavond weer anders zijn, Galatasaray en Sjachtar Donetsk komen in actie tegen respectievelijk Club Brugge en Manchester City in hun eerste groepswedstrijd van dit Champions League-seizoen.

Mocht Nederland de huidige negende positie op de ranking tot het einde van het seizoen vasthouden, kleven daar de nodige voordelen aan. De kampioen van de eredivisie plaatst zich dan vanaf 2021 in ieder geval altijd direct voor de groepsfase van de Champions League, waarbij de nummer 2 van Nederland ten opzichte van nu een voorronde later instroomt (derde in plaats van tweede voorronde). Dit biedt in ieder geval garantie op Europees voetbal, want bij een nederlaag in de derde voorronde Champions League stroomt een club automatisch door naar de groepsfase van de Europa League.

Verder zou er op het gebied van de Europa League niet veel veranderen. De bekerwinnaar plaatst zich bij een negende plek op de UEFA-ranking direct voor de groepsfase van de Europa League, maar deze garantie heeft Nederland vanaf dit seizoen ook al. De nummers 3 en 4 van de eredivisie stromen, net als dit jaar het geval was bij Feyenoord en AZ, nog steeds in bij respectievelijk derde en tweede voorronde.