Dries Mertens na de 1-0.
Volledig scherm
Dries Mertens na de 1-0. © Getty Images
1
EINDE
1
  • Dries Mertens 30'
  • Antoine Griezmann 57'

Recordgoal Mertens niet voldoende voor Napoli tegen Barcelona

VideoDries Mertens heeft zich in de recordboeken van Napoli gespeeld. Vanavond, in de wedstrijd tegen FC Barcelona (1-1), tekende hij voor de enige treffer namens de Italiaanse club. Daarmee is de 32-jarige Belg nu gedeeld topscorer allertijden van Gli Azzurri.

Door Dennis van Bergen

De emotie spatte van zijn gezicht na afloop van de Champions League-wedstrijd Napoli-FC Barcelona. Met een prachtige uithaal had Dries Mertens zich in de recordboeken gespeeld van de Italiaanse club. En dat besef drong nu zichtbaar door bij de 32-jarige Belg. Met zijn 121ste treffer is Mertens nu topscorer allertijden namens Gli Azzurri. Gedeeld met Marek Hamšík weliswaar, maar toch.

Anderzijds was er bij Mertens ook de wetenschap dat hij dankzij een charge van FC Barcelona-speler Sergio Busquets een blessure had overgehouden aan het treffen. En dat Napoli na zijn uitvallen, tien minuten na rust, een 1-0 voorsprong weggaf. Antoine Griezmann vormde het eindpunt van een prima Barca-aanval. Dubbele gevoelens, kortom, bij de kleine grote man van Napels.

Dries Mertens maakte zijn 121ste treffer.
Volledig scherm
Dries Mertens maakte zijn 121ste treffer. © Getty Images

Al zullen de positieve gevoelens straks mogelijk overheersen. Het is immers niet elke Napoli-voetballer gegeven Diego Maradona, goed voor 115 treffers, onder je te houden op de clubtopscorerslijst allertijden. Dries Mertens uit Leuven dus wel. Tegen een voor rust teleurstellend FC Barcelona, waarin Frenkie de Jong zich amper kon laten zien, voegde de aanvaller weer een bladzijde toe aan zijn jongensboek. Met een fraaie uithaal met rechts gaf hij, oud-speler van AGOVV, FC Utrecht en PSV, keeper Marc-André ter Stegen het nakijken.

Over drie weken is de return in Camp Nou. Onduidelijk is nog of Mertens dan inzetbaar is. Vaststaat dat de Napoli-artsen er alles aan zullen doen om de Belgisch international snel op te lappen. Al was het maar vanwege zijn status, die na vanavond alleen maar groter is geworden in Stadio San Paolo. In ‘het huis van god’, dat van Maradona dus, is Dries Mertens definitief toegetreden tot de allergrootsten.

Barcelona moet het over drie weken doen zonder Arturo Vidal, die in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving en daardoor geschorst is. Gérard Pique viel in de blessuretijd geblesseerd uit. Onduidelijk is of hij op tijd hersteld zal zijn voor de Clásico. 

Bekijk hieronder de doelpunten van Mertens en Griezmann.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Napoli viert de 1-0.
Volledig scherm
Napoli viert de 1-0. © Getty Images
Arturo Vidal moest in de slotfase met rood van het veld.
Volledig scherm
Arturo Vidal moest in de slotfase met rood van het veld. © Getty Images
  1. De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Atalanta - Valencia was biologische bom’
    Video

    De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Atalanta - Valencia was biologi­sche bom’

    40.000 dolgelukkige supporters omarmden elkaar na een onvergetelijke avond voor Atalanta. Het is woensdagavond 19 februari en in San Siro, in het eerste duel van de achtste finale van de Champions League, staat er op het scorebord: Atalanta Bergamo - Valencia 4-1. Een maand later wijzen verschillende Italiaanse dokters naar die wedstrijd als een van de grootste triggers voor de chaos die momenteel in de regio Lombardije, en met name in Bergamo, heerst.