Schizofreen Ajax leert waardevolle, maar keiharde les

AnalysePuur het kijken naar Luka Modric, die prachtige Wereldvoetballer van het Jaar, was woensdagavond al een waardevolle les op zichzelf geweest. Maar Frenkie de Jong keek niet alleen.

Poll

De goal van Nicolás Tagliafico werd terecht afgekeurd

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
51042 stemmen

Door Sjoerd Mossou

Hij draaide, zocht, vocht, speelde, passte, sprintte en knokte verbeten duels uit met de Kroatische middenvelder, in een fascinerende ‘wedstrijd in de wedstrijd’. Modric won op punten, al was het maar dankzij het geniale balletje buitenkant voet dat de 0-1 inleidde, vol onder druk gezet door De Jong.

Het was een klein voorproefje op wat er komend seizoen komen gaat bij Barcelona, maar je kunt zo’n tentamen maar vast meepikken op de spoedcursus van het topvoetbal. Of neem nou Matthijs de Ligt, blok beton in de achterhoede van Ajax, de jongste aanvoerder ooit in de knock-outronde van de Champions League.

Uitstekend bespeelde hij Karim Benzema een uur lang, één van de beste centrumspitsen ter wereld, om toen toch genadeloos geklopt te worden door de Fransman: 0-1. En dan liep aan de overkant ook nog eens Sergio Ramos, de pure winnaar, meedogenloze aansteller en de meest gelauwerde centrumverdediger van deze tijd.

Een soort Latijnse versie van De Ligt, maar dan drie hoofdstukken verder in zijn loopbaan. Donny van de Beek? Die wist na één machtige tackle van Casemiro al wat hij tegenover zich had, maar de middenvelder bleef formidabel overeind, onvermoeibaar opduikend in de ruimtes achter Dusan Tadic en de Spaanse defensie.

En dan waren er nog de meedogenloze mentale lessen. Die van een door de VAR afgekeurde goal, de eerste in de geschiedenis van de Champions League. Of gewoon het voetballen onder deze druk, op dit podium, tegen een team dat vrijwel alles al gewonnen heeft. Een elftal dat wél gewoon twee keer scoort uit evenveel kansen.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Het blijft absurd dat Ajax zo schizofreen kan voetballen dit seizoen, met ongenadige uitglijders als die tegen Heracles en tegen Feyenoord. Maar in iets breder perspectief is zijn Europese tournee goud waard voor het Nederlandse voetbal van de nabije toekomst, en voor het Nederlands elftal van Ronald Koeman.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Over drie weken koopt Ajax niets voor een schoonheidsprijs in Bernabéu, de uitslag was gisteren precies zo cynisch en klinisch als vooraf te vrezen viel. De titelrace doet bovendien het ergste vrezen voor de rijkste club van Nederland, alle Europese opwinding ten spijt.

Maar als het Nederlandse voetbal ergens uit het dal werd getrokken, dan was het op de meeslepende topvoetbalavonden zoals deze.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie