Stéphanie Frappart fluit Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea

PrimeurStéphanie Frappart is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de Europese Supercupfinale tussen Liverpool en Chelsea op woensdag 14 augustus in Istanbul. Het is voor het eerst dat een vrouw een wedstrijd van de mannen op het hoogste Europese niveau fluit.

Frappart floot vorige maand de WK-finale in Lyon tussen Oranje en de Verenigde Staten. De Française floot afgelopen seizoen ook al een duel in de Ligue 1 en zal dit seizoen een vaste kracht worden in de Franse mannencompetitie.

In april was Frappart de eerste vrouw die een wedstrijd in de hoogste Franse klasse voor mannen (Ligue 1) floot. Dat ging toen om de wedstrijd tussen Amiens en Strasbourg. Frappart was vorige maand scheidsrechter bij de finale van het WK voor vrouwen tussen de Verenigde Staten en Nederland.

,,Ik heb er vaker gezegd dat het potentieel van het vrouwenvoetbal geen grenzen kent. Ik hoop dat de toewijding van Stéphanie een inspiratie mag zijn voor miljoenen meisjes en vrouwen uit Europa”, aldus Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

De 35-jarige Frappart wordt bij het duel tussen Liverpool en Chelsea op 14 augustus in Istanbul langs de zijlijn bijgestaan door haar landgenote Manuela Nicolois en de Ierse Michelle O’Neal. De vierde official is een man: de Turk Cuneyt Cakir. Clement Turpin is de VAR.

Het is niet voor het eerst dat een vrouw een wedstrijd tussen twee mannenteams in een Europese competitie leidt. Nicole Petignat uit Zwitserland floot tussen 2004 en 2009 drie kwalificatiewedstrijden in de toenmalige UEFA Cup. 

Volledig scherm
Stéphanie Frappart floot op het WK in Frankrijk de wedstrijden van Nederland tegen Canada (poulefase) en de Verenigde Staten (finale). © BSR Agency
Volledig scherm
Stephanie Frappart. © BSR Agency