Erik ten Hag
Volledig scherm
Erik ten Hag © Getty Images

Ten Hag verliest níet in 89,7 procent van Europese wedstrijden

Met de overwinning op Lille gisteravond (3-0) werkte Ajax-trainer Erik ten Hag opnieuw aan zijn indrukwekkende cijfers als trainer op Europees gebied. Van de 29 Europese duels, inclusief kwalificatiewedstrijden, verloor de trainer er slechts drie. Cijfertechnisch oogt dat nog indrukwekkender: 89,7 procent van de Europese wedstrijden verloor Ten Hag níet.

In de tijd van Ten Hag bij FC Utrecht coachte hij zes kwalificatiewedstrijden voor de Europa League in het seizoen 2017/2018, waarin uiteindelijk alleen het beslissende play-offsduel uit bij Zenit Sint-Petersburg met 2-0 verloren ging. In het afgelopen successeizoen van Ajax in de Champions League legde Ten Hag het fundament voor zijn cijfers. Liefst achttien wedstrijden, slechts twee nederlagen tegen Real Madrid (1-2) en uiteraard in de halve finale tegen Tottenham Hotspur (2-3). Alle andere wedstrijden werden gewonnen (tienmaal) of eindigden in een gelijkspel (zes keer).

Inclusief het huidige Champions League-seizoen, met de kwalificatiewedstrijden tegen APOEL Nicosia en PAOK Saloniki daarin meegenomen, komt Ten Hag op een winstpercentage van 51.72% in al zijn Europese wedstrijden als trainer. 37.93% van de duels eindigt in een gelijkspel en dat betekent dus dat 89,7 procent van de wedstrijden níet verloren gaat. De doelcijfers zijn eveneens indrukwekkend: 51 keer scoorde een team van Ten Hag in Europa tegenover 26 tegendoelpunten.

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Lille: