Volledig scherm
Erik ten Hag. © Getty Images

Ten Hag verloor maar één van zijn elf Europese wedstrijden

Ajax ruikt de Champions League. Vanavond in Kiev moet het een 3-1 voorsprong verdedigen tegen Dinamo om plaatsing voor de groepsfase af te dwingen. De statistieken van trainer Erik ten Hag in Europese wedstrijden zijn vooralsnog positief.

Door Daniël Dwarswaard

Van trainer Erik ten Hag hoef je geen vlammend betoog te verwachten als je hem naar persoonlijke gevoelens vraagt. De coach van Ajax is daar, voor de buitenwereld althans, niet zo mee bezig. Het leidt alleen maar af van waar het werkelijk om draait: zijn team optimaal prepareren.

Volledig scherm
Erik ten Hag. © EPA

Of het vanavond tegen Dinamo Kiev zijn belangrijkste wedstrijd uit zijn trainersloopbaan wordt? ,,In ieder geval een heel belangrijke’’, zegt hij. ,,Ik heb ook finales (onder andere de verloren bekerfinale met FC Utrecht tegen Feyenoord) gespeeld. Maar we hebben een ambitie. Het zou heel mooi zijn als we die kunnen verwezenlijken. Natuurlijk is er spanning. Dat hoort bij dit soort wedstrijden. Dat is alleen maar mooi.’’

Ten Hag staat vanavond voor zijn twaalfde Europese wedstrijd als trainer. De laatste vijf met Ajax bleef hij ongeslagen. Twee keer winst tegen Sturm Graz, winst op Standard Luik en Dinamo Kiev. Alleen de uitwedstrijd in Luik eindigde in een gelijkspel.

Bij Ten Hags vorige club FC Utrecht maakte de trainer zes Europese wedstrijden mee. De meest beklijvende wedstrijden waren die in de voorronde van de Europas League tegen de Russische topclub Zenit St. Petersburg. Utrecht won thuis met 1-0, maar verloor in Rusland na verlenging met 2-0. De ploeg van Ten Hag kreeg toen wel alle lof voor het vertoonde spel.

Het was de enige Europese wedstrijd die Ten Hag verloor, want daarvoor schakelde Utrecht het kleine Valletta FC (Malta) en Lech Poznan (Polen) uit.

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.