Volledig scherm
PREMIUM
Edwin van der Sar dankt in Kiev de meegereisde Ajax-fans. © VI Images

Van der Sar: Het vliegwiel moet nu gaan draaien

Vanwege de plaatsing voor de Champions League gaat er bij Ajax een zucht van ontspanning door de club. Directeur Edwin van der Sar is van binnen intens blij, maar kiest ook bewust een serene toon van praten.

Quote

Dit was het doel. We hebben binnen alle geledingen van de club de schouders eronder gezet

Edwin van der Sar

Door Daniël Dwarswaard

Edwin van der Sar zit vanavond in Monaco bij de loting van de Champions League. Handen schudden met directeuren van de grootste clubs ter wereld. Vlak na de kwalificatie in Kiev zei hij het al: ,,We gaan naar Madrid, Turijn of Londen, niet naar Malmö, Getafe of Molde. We gaan spelen tegen de grote boys.’’

Oftewel: Champions League in plaats van Europa League. ,,Daar horen wij, vind ik. Geweldig dat het nu is gelukt, al had het de afgelopen jaren ook moeten lukken natuurlijk. Nu móest het gewoon. Voor de club, voor de spelers, voor de fans.’’

Observeer de directeur en zie het gigantische contrast met een jaar geleden. Toen werd Ajax in de voorrondes van de Europa League uitgeschakeld door het Noorse Rosenborg. Na afloop sloeg Van der Sar een flater door geïrriteerd voor de camera’s te verschijnen. ‘Vriend’, zei hij denigrerend tegen de verslaggever na wat kritische vragen.

  1. Wereldelftal van het Jaar: de genomineerden

    Wereldelf­tal van het Jaar: de genomineer­den

    Het voetbaljaar 2018 leverde weer zoveel moois op. De swingende Rode Duivels op het WK. De opmars van Liverpool in Europa waar alleen Real Madrid nog een stokje voor kon steken. Atlético Madrid dat in de Europa League ijzersterk voor de dag kwam. Manchester City, Kroatië, Frankrijk en zelfs Rusland. Wij willen uw hulp bij het samenstellen van een wereldelftal over 2018. Welke elf voetballers zou u opstellen? En welke trainer zou deze ploeg moeten leiden?
  2. ‘Een mooi duel tussen twee legendarische clubs’

    ‘Een mooi duel tussen twee legendari­sche clubs’

    Real Madrid begon in Abu Dhabi zijn voorbereiding op het WK-clubs, waarin de ploeg woensdag in de halve finale tegen het Japanse Kashima speelt, en leek niet echt bezig met de loting in de Champions League. Coach Solari gaf zijn persconferentie zo vroeg, dat nog niet bekend was dat Ajax de tegenstander zou zijn en hij niet naar zijn reactie daarop gevraagd kon worden. Tevreden zullen hij en zijn spelers wel zijn, omdat ze vooral de drie Engelse kluiven wilden mijden: Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur.