Volledig scherm
Thibaut Courtois en Marco Asensio balen na wéér een tegendoelpunt tegen CSKA Moskou (0-3) in de Champions League. © Getty Images

Voor Ajax liggen er kansen tegen titelhouder Real Madrid

Lasse Schöne hoopte dit weekend al stiekem op Real Madrid. Want ‘als ze zo spelen als zaterdag, kunnen we ze hebben’, zei hij met een knipoog. Normaal gesproken zou de regerend kampioen in de Champions League een op papier onhaalbare kaart zijn, maar ‘De Koninklijke’ worstelt al het hele seizoen. En dus liggen er kansen.

Poll

Bereikt Ajax de kwartfinale ten koste van Real Madrid?

  • Ja (61%)
  • Nee (39%)
53283 stemmen
Volledig scherm
De winnaar van de Gouden Bal, Luka Modric, tijdens de wedstrijd tegen Rayo Vallecano (1-0). © Getty Images

Door Tim Reedijk

Real Madrid won de laatste drie edities van de Champions League en dus kun je van een gunstige loting nooit spreken. Maar de club heeft dit seizoen grootste moeite om het vertrek van Cristiano Ronaldo op te vangen. In de stadsderby tegen Rayo Vallecano zat het Santiago Bernabéu voor 68 procent vol. Real Madrid oogt bleu en presteert matig. Rayo werd ondanks een reeks serieuze kansen op de gelijkmaker nog nipt verslagen (1-0), maar vorige week nog won het bescheiden CSKA Moskou met ruime cijfers in Madrid (0-3). Bij beide wedstrijden werden de Real-spelers na afloop uitgefloten.

Ook de nieuwe trainer Santiago Solari heeft moeite om ‘Los Blancos’ op de rails te krijgen. Hij volgde Julen Lopetegui op, die in oktober al ontslagen werd nadat hij in de zomer in dienst trad in Madrid. Lopetegui was toen bondscoach van Spanje en maakte zich op voor het WK, maar nadat het nieuws bekend werd dat hij trainer in Madrid zou worden, besloot de Spaanse bond de 52-jarige Lopetegui twee dagen voor de eerste wedstrijd van Spanje op het WK de laan uit te sturen. Lopetegui stond met Real Madrid op een uiterst schamele negende plaats toen hij plaats moest maken.

Onder Solari kreeg Real weer enigszins de geest. De grootste gaten zijn gedicht in La Liga, maar de vierde plek op vijf punten achterstand op het eveneens niet ongenaakbare FC Barcelona is voor Real-begrippen onder de maat. Met name het scorende vermogen is sterk afgenomen sinds Ronaldo voor een Italiaans avontuur koos. Anderzijds ligt alles nog open in Spanje omdat er geen gedoodverfde kampioen is opgestaan én heeft Real Madrid in principe voldoende kwaliteit om alsnog een serieuze gooi naar de titel te kunnen doen.

Poule

Volledig scherm
Toni Kroos. © AP

Zoals Real Madrid ook redelijk ongeschonden uit de Champions League-poule is gekomen, op smadelijke nederlagen tegen CSKA na (1-0 in Rusland en de 0-3 in Bernabéu). Maar de tegenstand was beperkt met AS Roma dat niet in goeden doen is en Viktoria Plzen (Tsjechië) en CSKA. Real Madrid won alle wedstrijden van Roma en Plzen. Dat ‘De Koninklijke’ groepswinnaar zou worden, was eigenlijk een optelsommetje. Tegen Ajax moet Real Madrid laten zien dat ze ondanks een voor Real-begrippen uiterst matig seizoen nog altijd van een ander kaliber is dan de top van de eredivisie. Daarbij komt ook nog eens dat de wedstrijden gepland staan voor 13 februari en 5 maart en dat er nog veel, heel veel kan veranderen bij de recordwinnaar van de Champions League.

Bij Ajax denken ze met weemoed terug aan 22 november 1995, toen Ajax voetballes gaf in Bernabéu en met 0-2 won. In alle onderlinge confrontaties in de Champions League won Ajax toch nog vier keer van Real en eindigde één duel in een gelijkspel. De Madrilenen wonnen zeven keer en zijn ondanks de sportieve situatie nog altijd favoriet. Maar Ajax realiseert zich ook dat áls je Real nog eens wil uitschakelen in de Champions League dat dit het moment is.

Bekijk hier de samenvatting van Real Madrid - Rayo Vallecano:

Bekijk hier de samenvatting van Real Madrid - Ajax in 1995: