De vrouwen van FC Twente wonnen bij de laatste zestien over twee wedstrijden met 5-4 van het Oostenrijkse St. Pölten.
Volledig scherm
De vrouwen van FC Twente wonnen bij de laatste zestien over twee wedstrijden met 5-4 van het Oostenrijkse St. Pölten. © BSR Agency

Vrouwenploeg FC Twente wil stunten tegen Wolfsburg

Renate Jansen weet dat de voetbalsters van FC Twente woensdag als grote underdog beginnen aan het tweeluik met VfL Wolfsburg in de achtste finales van de Champions League. ,,Wolfsburg is Europese top", zegt de 28-jarige aanvaller van de Nederlandse kampioen, die onlangs twee keer in de basis mocht starten bij Oranje. ,,Maar wij hebben niets te verliezen."

Jansen had zich twee weken geleden net bij het Nederlands team gemeld toen Twente bij de loting voor de Champions League werd gekoppeld aan Wolfsburg, de Duitse club van mede-international Dominique Bloodworth. ,,We kwamen elkaar direct na de loting tegen op de gang. Toen hebben we het er even over gehad. 'Do' vindt het ook leuk om tegen een Nederlandse ploeg te spelen", aldus Jansen, die vorig seizoen in de eredivisie achttien doelpunten maakte.

De vrouwenploeg van Wolfsburg behoort tot de Europese top. De groen-witte brigade, met daarin topspelers als Pernille Harder, Alexandra Popp en Lara Dickenmann, werd de afgelopen drie jaar kampioen van de Bundesliga. In 2013 en 2014 won Wolfsburg de Champions League, daarna moest de Duitse equipe in de finale twee keer buigen buigen voor Olympique Lyon, de meest succesvolle vrouwenploeg van de laatste jaren. Ajax maakte vorig seizoen in de achtste finales van de Champions League kennis met de kracht van Lyon, dat over twee duels met maar liefst 13-0 te sterk was.

Wolfsburg won de Champions League in 2013 en 2014.
Volledig scherm
Wolfsburg won de Champions League in 2013 en 2014. © BSR Agency

,,We hebben allemaal gezien hoe het Ajax verging. We weten dat het tegen Wolfsburg heel lastig wordt, maar we willen zo goed mogelijk weerstand bieden", zegt Jansen. ,,Ik hoop dat het geen geflatteerde uitslag wordt. We hebben een Duitse trainer, Tommy Stroot, die zal met een goed tactisch plan komen. Wie weet kunnen we voor een stuntje zorgen."

De Noord-Hollandse aanvalster is al zo'n negen jaar een vaste waarde in de selectie van Oranje. Toch speelde ze 'pas' 39 interlands. In de laatste twee EK-kwalificatieduels mocht Jansen in de basis beginnen omdat heel wat basisspeelsters ontbraken. ,,Ik ken m'n rol. Het is aan mij om te laten zien dat ik ook 'basiswaardig' ben, dat ik de concurrentie aankan. Als reserves willen we het de bondscoach zo moeilijk mogelijk maken.

Dat hebben Jill Roord en Lineth Beerensteyn op het WK gedaan, zij kregen daardoor steeds meer speelminuten. Dat stimuleert mij ook om nóg meer aan mezelf te werken", aldus Jansen, die bij Twente wordt omringd door talenten als Lynn Wilms, Ashleigh Weerden en Fenna Kalma, die onlangs ook allemaal bij Oranje zaten. ,,Qua talent zit het wel goed bij Twente. En dus ook bij Oranje, dat is mooi om te zien."