De zonnepanelen zijn gerealiseerd op gesloten bekkens met 'zinkafval’ van zinksmelter Nyrstar. Het hele project heeft ongeveer 36 miljoen euro gekost.
Volledig scherm
De zonnepanelen zijn gerealiseerd op gesloten bekkens met 'zinkafval’ van zinksmelter Nyrstar. Het hele project heeft ongeveer 36 miljoen euro gekost. © Solar Century

120 voetbalvelden vol zonnepanelen in Budel-Dorplein in gebruik

BUDEL-DORPLEIN - Het is een indrukwekkend gezicht: Een zonnepark van 120 voetbalvelden vlakbij zinkfabriek Nyrstar. Een van de grootste zonneparken van Nederland is gestart met het produceren van schone elektriciteit voor het nationale net. 

Het Budel Zonnepark, recordhouder van Nederland, is in vijf maanden tijd aangelegd. Het is een gezamenlijk initiatief van provincie Noord-Brabant, gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Het park is gebouwd op het terrein dat vroeger werd gebruikt door zinksmelter Nyrstar in Budel. In de verhoogde ‘dijken’ achter de fabriek zijn afvalstoffen van het bedrijf opgeslagen. Het vele voetbalvelden grote terrein lag er daarom al jaren ongebruikt bij. Het park is een co-eigendom van het in Duitsland gevestigde Encavis AG en Solarcentury.

Het is voorlopig het grootste zonnepark van Nederland met een capaciteit van 44 megawatt. Maar niet voor lang: In Zeeland en Groningen zijn plannen voor nog grotere zonneweides.

In totaal zijn er 154.000 zonnepanelen geïnstalleerd. ,,Het Budel Zonnepark zal genoeg schone stroom opleveren voor 12.500 huishoudens, en 600.000 ton minder C02 genereren verspreid over de komende 25 jaar", schrijft Nyrstar in een persbericht. Meer dan 4.000 panelen werden dagelijks geïnstalleerd gedurende zes weken om het park te bouwen. 

Frans Van Den Heuvel, CEO, Solarcentury stelde: ,,Nederland produceert momenteel minder dan 2% van haar elektriciteit vanuit zonne-energie, maar dit zal in de zeer nabije toekomst enkel stijgen. De Nederlander wil schone energie zien en klimaatacties.”

Eigenaars van het project zijn de in Duitsland gevestigde energieproducent Encavis AG  en Solarcentury, die een minderheid aan aandelen in bezit heeft. De projectfinanciering voor het Budel Zonnepark werd voorzien door de Nederlandse Rabobank. 

,,We zijn trots om te kunnen bijdragen aan dit groeiverhaal van hernieuwbare energie in Nederland", zegt vice president Guido Janssen van Nyrstar. ,,Als zinkproducent zijn we uiteraard een belangrijke consument van elektriciteit, en als onderdeel van onze strategie doen we er alles aan om de grootst mogelijke bijdrage te leveren aan energie-efficiëntie en duurzaamheid.”