Volledig scherm
Burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende spreekt twee gildebroeders toe die koninklijk onderscheiden worden. © Corrie de Leeuw

6 Lintjes in Heeze-Leende, maar slechts 5 gedecoreerden

LintjesHEEZE-LEENDE - Peter van Lieshout uit Heeze zou Lid worden in de Orde van Oranje-Nassau. Maar het lot beschikte anders: op 3 maart overleed hij onverwacht, op 73-jarige leeftijd. Postuum wordt hij opgenomen in het jaarlijkse ED-oranje-regen overzicht, samen met nog 5 andere gedecoreerden uit Heeze-Leende.

Volledig scherm
Peter van Lieshout werd postuum Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Familie Van Lieshout

Peter van Lieshout zou de onderscheiding gekregen hebben voor veel maatschappelijke verdiensten. Zo was hij bij zijn werkgever DAF mede-oprichter, penningmeester en voorzitter van de Vereniging van Hoger Personeel. Toen hij met pensioen ging, werd hij voorzitter van de Seniorenclub Helmond. Maar Van Lieshout was ook mede-oprichter van Wijkwerk Heesterakker (in de Eindhovense wijk waar hij toen woonde), en de Ondernemers Sociëteit Brabantsedag. Voor de Brabantsedag wist hij veel sponsoren te ‘strikken'. Van Lieshout was in Heeze ook actief voor de Stichting Vrienden Zorgcentrum Nicasius, de St. Martinusparochie en de Open Kastelendag.

Volledig scherm
Jack Dielis uit Leende werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Corrie de Leeuw

Gildeman Jack Dielis (68) uit Leende werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1956 is zijn gilde het St. Jan Baptista in Leenderstrijp.  Hij was er tamboer, instructeur, schietleider, deken, koning en bestuurslid. Hij was betrokken bij de bouw en uitbreiding van het gildegebouw en hij maakte kogelvangers en koperen muziektrommen. In 2010 zat hij in de organisatie van de Kringgildedag. En sinds de oprichting in 1992 hoort Jack Dielis bij de harde kern van het Strijps Kapelleke van Leenderstrijp. Vanzelfsprekend is hij daar de slagwerker.

Volledig scherm
Jack Hulsen uit Leende werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Corrie de Leeuw

Jack Hulsen (72) uit Leende werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1956 is hij bij het Leederstrijpse gilde St. Jan Baptista. Hij was  vendelier, instructeur, bestuurslid, deken, vaandrig en koning. Hij organiseerde feestavonden en de  Kringgildedag 2010 en was betrokken bij de bouw van het nieuwe gildegebouw.  Nu is hij beschermheer. Hulsen is ook mede-organisator van de jaarlijkse St. Jansviering en bestuurslid van de  Coöp St. Jan en de  Vrienden St. Janschool. Hij is betrokken bij de KPJ-sport-veteranen en beheerder van het kerkhof. 

Volledig scherm
Lenie Hurkmans - Van Kuijk uit Leenderstrijp werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Corrie de Leeuw

Een tijd hield Lenie Hurkmans - Van Kuijk (66) de Coöp St. Jan in Leenderstrijp draaiende. Maar dat is slechts een van de redenen dat ze Lid in de Orde van Oranje-Nassau is geworden. Ze was parochiewacht en notuliste bij St. Petrus Banden. Bij de Coöp St. Jan was ze lid van de Raad van Toezicht en van de Verbruiksvereniging. Mede dankzij haar bleef de kruidenierswinkel behouden. Ook voor het behoud van de St. Jans basisschool heeft ze zich (succesvol) ingezet. Lenie Hurkmans doet ook veel voor het jeugdcarnaval.

Volledig scherm
Koos Polman uit Sterksel was nietsvermoedend aan het werk in de dorpswinkel toen de burgemeester langs kwam met de medaille Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Corrie de Leeuw

Onder meer vanwege zijn vele vrijwilligerswerk voor Coöperatie Dorpswelzijn werd Sterkselnaar Koos Polman (73) Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maar Polman zette zich in zijn dorp ook in voor muziekvereniging De Heerlijkheid, voetbalvereniging RKSV en de EHBO. Bij de muziekvereniging zet hij voor de repetities altijd de stoelen en de instrumenten klaar. Bij RKSV Sterksel was hij eerst voetballer. Toen trainer, scheidsrechter, grensrechter bestuurslid en voorzitter. 

Volledig scherm
Annie Snoeijen - Maas. © Corrie de Leeuw

De 87-jarige Annie Snoeijen - Maas uit Heeze werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zette zich in Heeze maatschappelijk in bij het St. Martinus Dameskoor, het Parochieel Missiecentrum (bestuurslid en kledinginzameling) en Vrouwen van Nu (voorzitter). Annie Snoeijen is in Heeze  bekend door haar optredens met gedichten, liedjes en sketches bij het jaarlijkse Ceciliafeest. En natuurlijk door 47 jaar collecteren voor het Beatrixfonds en haar inspanningen op het vlak van vrouwen-emancipatie.

Volledig scherm
Koos Polman was volkomen verrast toen hij onderscheiden werd. En dat is leuk voor de mensen die in het complot zaten. © Corrie de Leeuw