Volledig scherm
Heeze is op 20 september 1944 bevrijd. © Fotocollectie De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten

‘75 jaar Bevrijding’ in breedste zin gevierd in Heeze

Bevrijding 75 jaarHEEZE - Net als in veel andere Brabantse gemeenten wordt ook in Heeze-Leende ‘75 jaar bevrijding’ groots gevierd. Dit gebeurt op zondag 22 september met het BevrijdingsFestival.

Het BevrijdingsFestival staat in het teken van leven in vrijheid, toen en nu. Arjen Snoeijen, lid van de werkgroep Bevrijding en Verbinding: „Vrijheid wordt gevierd in de breedste zin van het woord. Er is een compleet programma voor jong en oud.” Werkgroeplid Jo Schiffelers: „De laatste keer dat de bevrijding in september is gevierd, was vijftien jaar geleden.”

Fietsroute

Op Route.nl is de fietsroute ‘Bevrijding 75’ te vinden. Deze blijvende route is 15 km lang en neemt fietsers mee langs verschillende locaties die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. QR-codes geven extra informatie.

Met drie sfeerpleinen vormt de gemeentehuistuin in Heeze het middelpunt van de bevrijdingsactiviteiten. Het BevrijdingsFestival wordt daar om 13.00 uur geopend door burgemeester Paul Verhoeven. Daarvoor is er om 11.00 uur een defilé met historische legervoertuigen. Van 13.00 tot 20.00 uur worden bij het festival verschillende bieren uit de regio geserveerd. Ook is er een wijnproeverij en staan er eetkraampjes opgesteld.Het familieplein is geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Voor de kinderen zijn er springkussens en oud-Hollandse spelen.

scholendproject

Op het muziek- en vrijheidsplein geven voertuigen en diverse attributen van 14.00 tot 17.00 uur een sfeerbeeld. Schiffelers: „In het gemeentehuis komt een vitrine met materialen. Daarnaast worden er affiches uit de oorlog en historische foto’s getoond.” Ook is er aandacht voor het scholenproject ‘75 jaar vrijheid. Verder zijn er optredens van fanfares en De And’re Zusjes. Op het multi-culinairplein kunnen bezoekers van 13.00 tot 16.00 uur proeven wat de zeventien verschillende culturen in Heeze-Leende allemaal te bieden hebben. Entree is gratis.