Volledig scherm
De aanleg van glasvezel in Cranendonck wordt vertraagd door bodemverontreiniging. © ANP XTRA

Aanleg glasvezel buitengebied Cranendonck vertraagd

CRANENDONCK - De aanleg van glasvezel in het Cranendonckse buitengebied loopt flink wat vertraging op. Aangetroffen bodemverontreiniging is de boosdoener.

Direct na de zomervakantie, op 13 augustus, zou het bedrijf Mabib beginnen met de aanleg van glasvezel in het Cranendonckse buitengebied. Wethouder Frans Kuppens gaf nog net voor de vakantieperiode in Soerendonk het officiële startsein door het graven van een eerste sleuf voor de glasvezelkabel. In november zouden de 430 woningen, waarvan de eigenaren zich aangemeld hebben voor de aanleg van glasvezel, aangesloten zijn op de snelle verbinding. Dat is bijna driekwart van de panden die voor aanleg van glasvezel in aanmerking komen. Aangetroffen verontreiniging gooit echter roet in het eten. 

Zinkassen

Het gaat om verontreiniging door zinkassen. Naar verwachting is een groot deel van het tracé, waar de kabel moet worden aangelegd, verontreinigd. Wettelijk is het verplicht gesteld om de kwaliteit van de bodem te onderzoeken voordat de glasvezel wordt aangelegd. De plekken waar zinkassen worden aangetroffen hoeven niet gesaneerd te worden. Mabib wil echter wel precies weten waar en om wat voor verontreiniging het precies gaat. Afhankelijk van die gegevens kan dan bepaald worden welke maatregelen genomen moeten worden om veilig te kunnen werken. 

Op 20 september vindt er een gesprek plaats tussen wethouder Frans Kuppens en Mabib. Dan wordt bekeken hoe het verder gaat lopen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De vertraging duurt waarschijnlijk drie maanden.