MAARHEEZE - De aanleg van drie zonneparken in Maarheeze is allerminst zeker. Doordat het voorstel niet op tijd klaar was voor behandeling in de raadscommissie en gemeenteraad, dreigen de initiatiefnemers dit jaar buiten de boot te vallen.
Jen MansveltLaatste update:20-05-21, 07:25Bron:ED
Als alles volgens de planning was verlopen, had de raadsadviescommissie afgelopen dinsdag het voorstel voor de aanleg van de zonneparken aan de Oranje Nassaulaan, Rakerstraat en d’Aasdonken kunnen bespreken. De gemeenteraad zou dan over twee weken een eindoordeel hebben kunnen vellen.
Maar verantwoordelijk wethouder Frits van der Wiel (Pro6) vond het voorstel nog niet rijp voor beraadslaging en heeft het stuk niet geagendeerd voor die vergaderingen. Wel vroeg hij het presidium – het gremium van fractievoorzitters – om een extra vergadering te beleggen tijdens de vakantieperiode. Dat zag het presidium niet zitten. Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers hielden dinsdag tijdens de commissievergadering een warm pleidooi om alsnog tot een oplossing te komen, want tussen 21 september en 14 oktober kan de zogenaamde SDE-subsidie aangevraagd worden.
Als we de aanvraag van dit jaar mislopen, wordt het project niet gerealiseerd
Max Keuzenkamp, Solarfields
,,Hoe eerder we die subsidie kunnen aanvragen, hoe meer kans we maken”, zegt Arnout Hoek van ZonXP, het bedrijf dat een zonnepark op de voormalige stortplaats aan d’Aasdonken wil realiseren. Als die datum niet gehaald wordt, dan kan er pas in 2022 weer een subsidieaanvraag worden ingediend. Maar de subsidiebedragen zijn dan een stuk lager. ,,Als we de aanvraag van dit jaar mislopen, wordt het project niet gerealiseerd”, zegt Max Keuzenkamp van Solarfields, die een zonnepark aan de Oranje Nassaulaan wil aanleggen.
Volgens de woordvoerders van de zonneparkbedrijven zou het plan feitelijk wel klaar zijn voor bespreking, maar wilde wethouder Van der Wiel, die dinsdag wegens ziekte afwezig was, nog wat puntjes op de i zetten. Het bleek te gaan om een passage in de anterieure overeenkomst, waarin afspraken gemaakt worden over de vergoeding van kosten die de gemeente moet maken. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet er wel een vergunning door de gemeente zijn afgegeven. Daar moet dan wel een traject voor doorlopen worden en dat kost tijd: zo moeten de stukken zes weken ter inzage liggen, eventuele zienswijzen moeten beoordeeld en verwerkt worden en commissie en raad moeten daarna groen licht geven voor de plannen.
Ik weet niet of het haalbaar is, want ik ken de stukken niet
Jordy Drieman, VVD
Wethouder Frans Kuppens (CDA) die de afwezige Van der Wiel verving, ziet nog wel kansen: als de plannen tijdens de raadsvergadering van 29 juni besproken kunnen worden, kan het voorstel ter inzage worden gelegd. De commissie kan er dan op 21 september over praten. Aansluitend aan die vergadering zou dan een extra raadsvergadering belegd moeten worden, waarop de raad definitief besluit. In principe willen de raadsleden daaraan meewerken. ,,Maar ik weet niet of het haalbaar is, want ik ken de stukken niet”, zegt Jordy Drieman (VVD).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.