Volledig scherm
Irene Tullemans van praktijk 'Bij de Tulpenboom' helpt mensen met afvallen. © FotoMeulenhof

Afvallen met dieet en het geluksgevoel bij ‘Bij de Tulpenboom’ in Maarheeze

MAARHEEZE - In haar praktijk 'Bij de Tulpenboom' helpt Irene Tullemans mensen om af te vallen. Ze gebruikt daarbij een koolhydraatarm dieet én besteedt aandacht aan onderliggende oorzaken.

,,De naam van de praktijk heb ik meegenomen uit Eindhoven, waar we tot een half jaar geleden woonden. Daar stond een grote tulpenboom in de voortuin. Toen we hier kwamen wonen, heb ik meteen twee tulpenbomen in de voortuin gezet", zegt Irene Tullemans (56). Ze vindt het niet alleen een mooie boom, de boom en zijzelf hebben ook de eerste drie letters gemeen. ,,Het is symbolisch", lacht ze.

Tullemans is opgeleid tot maatschappelijk werkster en had in Eindhoven een praktijk aan huis waarin ze vooral leerlingen, studenten en hun ouders begeleidde bij problemen met en in het onderwijs. Tot ze ziek werd. ,,Ik kon drie jaar lang niets meer. Ik lag op de bank, sliep slecht, kreeg stress en kwam flink aan", vertelt Tullemans. Van die extra kilo's wilde ze af, maar niet met een crashdieet. Een vriend wees haar op het koolhydraatbeperkende dieet. Ze viel er 35 kilo mee af. ,,Dat ging echt niet vanzelf, want psychisch gebeurt er ook iets", legt ze uit. Met haar eigen afvalervaringen en de ervaring als maatschappelijk werkster wil ze andere mensen helpen om af te vallen. Daarbij begeleidt ze de cliënt bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Zo helpt ze bij het samenstellen van een gevarieerd aanbod van maaltijden. Desnoods wil ze mensen zelfs helpen bij het aankopen van de juiste ingrediënten en eventueel samen een aantal keren koken. ,,Maar zeker zo belangrijk is aandacht voor de psyche. We bespreken wat de oorzaak van de extra kilo's is en dat gaan we samen aanpakken. We moeten het geluksgevoel terugkrijgen. Ik leer mensen om problemen aan te pakken, niet om ze weg te eten", legt Tullemans uit.

Tijdens een intakegesprek komt ze er al snel achter wat een cliënt naast het dieet voor aanpak nodig heeft. Ze heeft daarvoor tal van cursussen gevolgd, onder anderen op het gebied van mindfullness: ,,Sommige mensen willen vooral praten, anderen willen wandelen, fietsen, creatief bezig zijn of mediteren.

Tullemans heeft technieken in huis om mensen met een positief gevoel naar zichzelf te laten kijken, en weer de schoonheid van zichzelf te zien. ,,Bovendien vind ik dat iedereen die een dieet volgt best iedere dag een keer mag zondigen. Het moet niet alleen een gevoel oproepen van 'ik mag dit niet en ik mag dat niet'. Je moet jezelf af en toe een klein beetje verwennen. Dat hoort ook bij dat geluksgevoel", vindt Tullemans.