Volledig scherm
Marjo Eliëns (l) en Ans Loeters: ,,In het begin zijn onze verhalen licht van toon." © FotoMeulenhof

Avond vol verhalen in bibliotheek Heeze

HEEZE - De Vrienden van de Bieb Heeze-Leende en Bibliotheek Dommeldal organiseren donderdag een avond verhalen vertellen in de bibliotheek in Heeze.

,,Een mooi verhaal vertellen. Dat is wat we gaan doen. Maar geen religieus verhaal", zegt verhalenvertelster Marjo Eliëns. Ans Loeters vult haar aan: ,,Wel een verhaal waar iets moois in zit." De verhalen die donderdagavond in de bieb verteld worden zijn totaal verschillend, maar hebben wel allebei een kerstgedachte. Een verhaal gaat over wolven in de kerstnacht, het andere over een arme schoenmaker in Tirol. Eliëns: ,,De kunst is om niet alles in het begin weg te geven." Loeters: ,,In het begin is het verhaal licht van toon. We hebben tijdens de cursus 'verhalen vertellen' geleerd om de spanning op te bouwen."

Ans Loeters en Marjo Eliëns wonen al jaren in Heeze en zijn beiden in het onderwijs begonnen. Loeters heeft zeven jaar in het onderwijs gewerkt tot ze in Brabant kwam wonen. Ze stond voor de 1ste en 2de klas. Eliëns is nu twee jaar met pensioen. Ze begon in 1973 en had de laatste jaren groep 3 onder haar hoede. ,,We zijn een paar jaar geleden tegelijkertijd aan de cursus 'verhalen vertellen' begonnen", zo vertelt Loeters. Eliëns: ,,Dick van der Pijl geeft hier in Heeze les in het vertellen van verhalen. Hij heeft een theateropleiding gevolgd en vertelt de mooiste verhalen. Van hem hebben we veel geleerd. Nog steeds volgen we lessen bij hem. Hij schaaft onze verteltechniek bij en geeft ons tips. Zo zegt hij regelmatig: 'geen sprookjestoon!' Dick geeft aan hoe we ons kunnen blijven verbeteren, en hoe we kunnen inspelen op reacties uit de zaal."

Taalmaatje

Beide dames hebben naast het verhalen vertellen nog meer met taal. Loeters: ,,Ik ben taalmaatje voor vluchtelingenwerk en heb contact met mensen die uit Afghanistan, Oeganda en Syrië komen." Eliëns werkt vanuit het Taalpunt met mensen met een buitenlandse achtergrond. ,,Ik begeleid vooral ouders van kinderen die op OBS De Trumakkers zitten. De kinderen spreken al vrij snel Nederlands, maar de ouders hebben minder kans om de Nederlandse taal te leren. Tijdens schooltijd praten we met deze ouders over actuele zaken. En we doen woordspelletjes om de taal te activeren. Hoe beter de ouders Nederlands leren, hoe sneller ze inburgeren.

Donderdagavond worden er niet alleen verhalen verteld, maar is er ook muziek van Vocal Groep Mixed Melody. De avond begint om 20.00 uur in de zaal boven de bibliotheek in Dorpshuis 't Perron aan de Schoolstraat 48 in Heeze. De toegang tot de verhalenavond is gratis en voor een kop koffie of thee wordt gezorgd.