Volledig scherm
De gedeukte plaquette aan de voet van de koninklijke lindeboom © Corrie de Leeuw

‘Beaboom’ moet wijken voor centrumplan in Leende

LEENDE  - In Leende wordt de Beatrixboom gekapt. Op de plek van de koningslinde is in het nieuwe centrumplan een straat gepland.  

‘Beatrixboom Hare Majesteit de koningin 31 januari 1988, 50 jaar’, de woorden zijn nog net te lezen op de ietwat verkreukte en behoorlijk verweerde plaquette onder de boom. De boom is een koningslinde en hij staat vlakbij de bouwhekken rond het terrein waar het oude, onlangs gesloopte gemeentehuis van Leende stond. 

Bijl

In meer dan 30 jaar groeide het boompje daar uit tot een kleine middenmaat. En meer zal het ook niet worden. Voor de Beatrixboom is een kapvergunning verleend. Binnenkort gaat de bijl er in als het gebied (Meentplein) bouwrijp gemaakt wordt. ,,In het nieuwe plan zou de lindeboom midden in het straatprofiel staan. De boom kan dus niet behouden blijven. Binnen het plangebied planten we straks een nieuwe boom”, aldus een gemeentewoordvoerder. Met omwonenden en IVN wordt overlegd over de plek en de boomsoort. 

Heipalen

In het centrum van Leende komt een nieuw gemeenschapshuis annex kinderopvang en basisschool. In een volgende fase worden ook nieuwe woningen aan de Schoolstraat gebouwd. Deze maand gaan de eerste heipalen de grond in. Over ruim een jaar is de oplevering van de eerste fase nieuwbouw gepland. 

Volledig scherm
De lindeboom die geplant werd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Beatrix © Corrie de Leeuw
  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.